Heşdi Şabi'den Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi’ye övgü, bu kişilere bağlı güçlere maaş talebi

Heşdi Şabi'den Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi’ye övgü, bu kişilere bağlı güçlere maaş talebi

Heşdi Şabi’nin Esayib Ehli Hak grubu lideri Kays Gazali, Kerkük’te Heşdi Şabi ve Iraklı güçler karşısında çatışmadan yaşanan çekilme için Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi’ye övgüde bulunarak, bu kişilere bağlı güçlere maaş ödenmesi için Abadi’ye talepte bulundu.

Ala Talabani başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyeti dün Necef’te Esayib Ehli Hak grubu lideri Kays Gazali’yi ziyaret etti.

Görüşme sonrası Gazali’nin ofisinden yapılan açıklamada,  “Irak’ın kuzeyindeki son gelişmelere ile özellikle Kerkük’te yaşananların konuşulduğu” belirtildi.

Güvenlik güçleri arasında işbirliği olması gerektiğine vurgu yapan Gazali, Tuzhurmatu’daki vatandaşlardan da evlerine dönmelerini istedi. Gazali Kerkük’teki askeri dağılımın da sadece Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmasını talep etti.

Kürtlere karşıtlığıyla bilinen ve “Barzani düşmanı” olarak adlandırılan Gazali, Bağdat yönetiminden, Iraklı güçlerin Kerkük ve çevresini ele geçirmesinde yardımcı olan Kürtlere yardım ve destekte bulunmasını istedi.

Gazali, “Eski rejimin yaptığı Araplaştırma siyasetine karşı olduğumuz gibi Kürtleştirme siyasetine de karşıyız. Güvenlik güçlerinin yerleştirilmesi planının önemine vurgu yapıyoruz” dedi.

Açıklamanın devamında Gazali’nin, “Kerkük’te yaşanan son gelişmelerden ötürü Kürt liderler Bafıl Talabani ve Lahur Talabani duruşlarını sıcak ve olumlu karşılıyoruz” dediği ifade edildi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi’den, Süleymani’ye destek vermesini isteyen Gazali, Iraklı güçlere silah doğrultmadan çekilen peşmergelerin de maaşlarının ödenmesini talep etti.

16 Ekim’de Bafıl Talabani, Lahur Şeyh Cengi ve Talabani ailesinden bazı kişilerin komuta ettiği KYB’ye bağlı bazı peşmerge birliklerinin direniş göstermeden çekilmesi üzerine Heşdi Şabi ve Iraklı güçler Kerkük ve çevresini ele geçirmişti.

Daha sonra bu kişilerin İranlı komutan Kasım Süleymani ile gizli bir anlaşma yaptığı ortaya çıktı. KYB Genel Sekreter Yardımcısı ve peşmerge komutanı Kosret Resul yaptığı açıklamada bu kişileri “hain” olarak nitelemişti.