Hollanda Başbakan adayı Yeşilgöz'den 'daha az sığınmacı' sözü

Hollanda’da iktidarın büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) lideri, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, 22 Kasım’daki erken seçim için önceliğini “göç ve sığınma” olarak belirledi.

Hollanda Başbakan adayı Yeşilgöz'den 'daha az sığınmacı' sözü

Hollanda’da iktidarın büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) Kürt lideri, Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, 22 Kasım’daki erken seçim için önceliğini “göç ve sığınma” olarak belirledi.

Seçimleri kazanması halinde Hollanda’nın ilk kadın Başbakanı olması beklenen Yeşilgöz, ülkeye sığınmacı gelişini azaltmayı ve savaş mültecilerini geri göndermeyi hedefliyor.

Yeşilgöz, “Hollanda gibi küçük bir ülkenin herkesi barındıramayacağını” vurgulayarak, daha sert bir sığınma politikasının işaretini verdi.

BBC’den Yusuf Özkan’ın haberine göre; Hollanda’nın en büyük partisi olan liberal sağcı VVD, seçim öncesi son kongresini Cumartesi günü gerçekleştirdi.

Delegelerin seçim programı ve milletvekili listesini onayladığı kongrede, partinin 17 yıl liderliğini yapan Başbakan Mark Rutte de, VVD üyelerine veda etti.

Kongrede VVD lideri olarak partililere ilk kez seslenen Dilan Yeşilgöz, başlıca önceliğini sığınma ve göç olarak açıkladı.

Delegeler tarafından ayakta alkışlanan Yeşilgöz, 22 Kasım seçimlerinde kampanyasını, bu konu üzerine inşa edecek.

Halen bakanı olduğu hükümetin, iltica ve göç planı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle düştüğüne işaret eden Yeşilgöz, "Böyle devam edemeyiz. Artık sulu tavizler için zamanımız yok” dedi.

Yıllarca göç konusuyla uğraşmaya devam edemeyeceklerini söyleyen VVD lideri, Hollanda’ya sığınmacı akınını azaltmaktan söz etti.

Dilan Yeşilgöz, “Gerçek mülteciler” dediği, inançları, kimlikleri ve siyasi görüşleri nedeniyle ülkelerinden kaçanlara her zaman yer açmak istediklerini vurguladı.

Ancak Yeşilgöz, savaştan kaçanları için aynı şeyi düşünmüyor. Savaş mültecilerinin geçici olarak barındırılacağını belirten VVD lideri, çatışmalar sona erdiğinde bu kişilerin anavatanlarına geri gönderileceğinin altını çizdi.

Hollanda’daki savaş mültecilerinin büyük çoğunluğu Suriye ve Afganistan’dan gelenlerden oluşuyor.

Dilan Yeşilgöz kimdir?

Hollanda Başbakanı Mark Rothe, Aralık 2021’de yeni kabinede 44 yaşındaki Dilan Yeşilgöz’e Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak yer verdi.

Dilan Yeşilgöz, Hollanda’da koalisyon hükümetinin dört ana partisinden biri olan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie-VVD) milletvekili.

VVD’nin aktif bir üyesi olan Yeşilgöz, 2017 yılında parti listesinden Hollanda parlamentosuna seçildi.

Yeşilgöz, iklim değişikliği ve çevre politikaları konusundaki uzmanlığı nedeniyle 25 Mayıs 2021'de Mark Rothe'nin üçüncü kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.

Dilan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977'de Ankara'da Dersimli bir ailede dünyaya geldi.

Yeşilgöz’ün ailesi 1984 yılında  Hollanda'ya göç etti.

Siyasi hayatına Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde (VVD) başladı. 2014 ve 2017 seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi.

Yeşilgöz Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak Mayıs 2022'de Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmişti.