HTŞ Efrin'de hak ihlalleri yapıyor: Haraç alıyor, sivilleri kaçırıyor

Kuzey Suriye Hak İhlallerini Belgeleme örgütü, HTŞ’nin şimdiye kadar çok sayıda hak ihlali gerçekleştirdiğini, 6 sivilin kaçırıldığını, çatışmalarda ikisi kadın biri çocuk 3 sivilin öldürüldüğünü duyurdu.

HTŞ Efrin'de hak ihlalleri yapıyor: Haraç alıyor, sivilleri kaçırıyor

Kuzey Suriye Hak İhlallerini Belgeleme örgütü, Heyet Tehrir el Şam(HTŞ) grubunun Suriye Milli Ordusu’na(SMO) bağlı genel güvenlik kurumları adı altında Efrin’in köyleri ve Halep’in güneybatısında güçlerini yerleştirdiğini kaydetti.

Örgüt, Efrin’de HTŞ’nin desteklediği Hamza Tümeni, Süleyman Şah ve Sultan Murada gruplarının çok sayıda hak ihlali yaptığını duyurdu.

Hak ihlallerine örnek olarak da; bu grupların 6 Kürt vatandaşı kaçırdığı ve aialelerin bu kişilerden şu ana kadar haber alamadığını yine HTŞ ile 3. Kolordu arasındaki çatışmalarda ikisi kadın biri çocuk 3 sivilin öldürülmesini gösterdi.

Ayrıca HTŞ’ye bağlı güçlerinde Efrin’in Mabata, Şiye, Reco ve Bilbilê nahiyesine bağlı köylerdeki çiftçilere zeytin ve zeytin yağı ürünlerine yüzde 60 haraç kestiği belirtildi.

13 Ekim’de HTŞ, Hamzat, Emşat gruplarının desteği ile  SMO bünyesindeki Haza Tümeni ile 3. Kolordu güçlerini Efrin’den çıkarak bölgeyi ele geçirdi. HTŞ daha sonra SMO kontrolündeki Azez ve İdlib arasındaki bölgeye yöneldi.

Daha sonra gruplar arasında varılan anlaşma sonrası çatışmalar durdu. Anlaşmaya göre; HTŞ’nin Efrin’den çekilmesi eski mevzilerine dönmesi gerekiyordu. Ancak yerel kaynaklara göre; HTŞ bölgeden çekilmedi ve başka isimler ile bölgedeki varlığını sürdürüyor.

HTŞ’nin SMO içerisindeki bir grubun desteği ile diğer gruplara karşı başlattığı harekata Türkiye’nin sesiz kaldığı ABD ve Rusya’nın tepki gösterdiği görüldü. ABD çatışmalardan endişe duyduklarını ve HTŞ’nin bölgeden çekilmesi aksi halde “Demokratik Suriye Güçleri’ne yol verecekleri” yönünde Türkiye’yi uyarırken Rusya ise Efrin çevresindeki grupları bombaladı.