HÜDA PAR’dan Kürt öğrencilere: Kendi ana dilinizi tercih edin

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Serkan Ramanlı, Kürt öğrencilere "Yaşayan Diller ve Leçeler" dersinde kendi ana dillerini tercih etmeleri çağrısında bulundu.

HÜDA PAR’dan Kürt öğrencilere: Kendi ana dilinizi tercih edin

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirme toplantısında, Kürtçe seçmeli derslere değindi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2 Ocak itibarıyla başlayan seçmeli ders takviminin 20 Ocak’ta sona ereceğini hatırlatan Ramanlı, “Öğrenciler ve veliler bu tarihler arasında seçmeli ders tercihi yapabilecekler. Ancak şimdiye kadarki pratiğe bakıldığında, çoğunlukla bu tercihin öğrencilere ve velilere bırakılmadığı görülmektedir. Okul idarecileri seçilen birçok ders için öğretmenin olmadığını belirterek öğrenciyi ve veliyi seçtiği derslerden vazgeçirmektedir. Öğrencilerimiz ve velilerimiz bu konuda hassas olmalı, tercihi okul idarecilerine bırakmamalıdırlar. Okul idaresi, öğrencinin tercihine göre öğretmen bulmak zorundadır” dedi.

Ramanlı, şu ifadeleri kullandı:

“Öğrenciler özellikle ‘Yaşayan Diller ve Leçeler’ dersinde kendi ana dillerini tercih etmelidirler. Okul idareleri bu konuda hassas olmalı, öğrenci ve velilerin tercihlerine göre öğretmen ayarlamalıdır. Hükümet tercih edilen seçmeli dersler için yeteri kadar öğretmen ataması yapmalı, öğrencileri istemedikleri tercihlere mecbur bırakmamalıdır. Sorunun nihai çözümü için ana dilde eğitimin önündeki her türlü engel kaldırılmalı ve daha fazla geciktirilmeden bu haklı talep karşılanmalıdır.”

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilkokulların 4’üncü sınıfı ile ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında seçmeli dersler tercih ediliyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 20 Ocak’a kadar devam edecek.

Seçmeli dersler için sınıf açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvurması gerekiyor.  Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam ediliyor.