Hükümetin düştüğü Hollanda'da Kürt siyasetçi Dilan Yeşilgöz başbakanlık için adaylığını duyurdu

Göç politikası konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine koalisyon hükümetinin düşmesi ardından Dersim Kürt’ü Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Başbakan'tan boşalacak koltuk için adaylığını duyurdu.

Hükümetin düştüğü Hollanda'da Kürt siyasetçi Dilan Yeşilgöz başbakanlık için adaylığını duyurdu
Basnews'in Reuters haber ajansından aktardığına göre, ailesi kendisi henüz çocukken Hollanda'ya göç eden 46 yaşındaki bakan, genel seçimlerde VVD partisinin başına geçecek ilk kadın olmak üzere aday oldu.
 
Partideki diğer önde gelen siyasetçilerin parti başkanlığı için adaylıklarını açıklamayacakları ifade edilirken, parti liderlerinin bu hafta Yeşilgöz'e desteklerini açıklamasının beklendiği belirtildi. Ancak Dilan Yeşilgöz'ün partinin başına geçebilmesi için adaylar arasında yapılacak seçimi kazanması gerekiyor.
 
Dilan Yeşilgöz Zegerius Kimdir?
 
Dilan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977'de Ankara'da Dersimli bir ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. Daha çocuk yaştayken ailesi politik nedenlerle Hollanda'ya göç etmek zorunda kaldı. Burada eğitimini başarıyla tamamladı. Daha sonraki yıllarda Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie-VVD) aktif siyasete katıldı.
 
2014 ve 2017 seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi.
 
Dilan Yeşilgöz, Hollanda’da koalisyon hükümetinin dört ana partisinden biri olan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie-VVD) 2017 yılında parti listesinden Hollanda parlamentosuna seçildi.
 
Aralık 2021’de oluşan yeni kabinede Hollanda Başbakanı Mark Rothe tarafından Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev verildi.
 
Yeşilgöz, iklim değişikliği ve çevre politikaları konusundaki uzmanlığı nedeniyle 25 Mayıs 2021'de Mark Rothe'nin üçüncü kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.