Irak hükümetinden Kürdistan doğal gazı ve sınır güvenliği için yeni karar

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi sınırlarında yeni karakolların inşası için 10 milyar dinar fon sağlanmasına karar verdi. Ayrıca, Irak Petrol Bakanlığı'nın ülkenin elektrik ihtiyacı için Kürdistan Bölgesi'ndeki Kormor sahasından gaz satın almasına izin verildi.

Irak hükümetinden Kürdistan doğal gazı ve sınır güvenliği için yeni karar

Irak Bakanlar Kurulu dün Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Irak Haber Ajansı'na (INA) göre, toplantıda ülkedeki durum görüşülerek hükümet programının önceliklerine ilişkin konular ele alındı.

Kabine, ülkede yaşanan elektrik krizinin çözümü için yeni gaz kaynaklarının kullanılmasına ve bu bağlamda Petrol Bakanlığı'nın Kürdistan Bölgesi’ndeki Kormor sahasından üretilen gazı satın almasına onay verdi.

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesine bağlı Kadir Kerem kasabasında bulunan Kormor gaz sahası Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dana Gas ve Crescent Petroleum liderliğindeki konsorsiyum Pearl Petroleum tarafından işletiliyor.

Sınır güvenliği için karar

Kabine ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve İran sınırında “sızma” ve “kaçakçılığı önleme” amacıyla sınır karakolları inşa etmek üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Muhafızları’na 10 milyar dinar ek fon tahsis edilmesi kararı aldı.

Irak Sınır Muhafız Komutanlığı, Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe vilayetlerini kapsayan yaklaşık bin 300 kilometre uzunluğundaki sınırların korunmasından sorumlu.

Bu karar, son olarak dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt örgütlerin silahsızlandırılması konusunda Bağdat hükümetine yaptığı uyarıdan sonra geldi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu daha önce Kürt partilerin karargah ve kamplarını uzun menzilli füze ve SİHA’larla hedef almış, sivillerin de aralarında bulunduğu can kayıplarına neden olmuştu.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri 2018 yılından beri Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır hattında bulunan PKK kamplarına yönelik karadan ve havadan operasyonlarına devam ediyor.