İngiltere’den Bağımsız Kürdistan’a 'şimdilik' ret

İngiltere’den Bağımsız Kürdistan’a 'şimdilik' ret

25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumu hakkında bir açıklama yayınlayan İngiltere’nin Erbil konsolosluğu, Kürtlerin bağımsızlık istemlerine karşı Bağdat, Tahran ve Ankara yönetimlerinin tezlerinin yanında durdu.

İngiltere dış İşleri Bakanı boris Johnson adına yapılan açıklamada Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu ‘iyi niyetli’ gördüğü belirtilerek zamanlamasının uygun olmayacağı yönünde açıklama yapıldı.

IŞİD’e yönelik devam eden savaşın başarısının etkileneceğinin belirtildiği İngiltere Dış işleri Bakanlığı açıklamasında şu konulara yer verildi:

‘’ Bağımsızlık referandumu ile ilgili olarak Irak'ın Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya dikkatle takip ediyoruz. Kürt halkının isteklerini anlıyor ve onları Irak'ta siyasi, kültürel ve ekonomik olarak desteklemeye devam ediyoruz. Ancak, yapılacak referandumun IŞİD’i yenmek, özgürleştirilmiş alanların denetimi ve IŞİD’in yükselişine neden olan siyasi koşulların etkileri gibi önceliklerimizi geri planda bırakacaktır. Bağımsızlığa yönelik herhangi bir referandum ya da siyasi süreçte, Irak Hükümeti ile mutabık kalınması gerekir. Bağımsızlığa yönelik tek yönlü adımlar Kürdistan Bölgesi, Irak ve daha geniş bölgesel istikrarın çıkarına olmayacaktır.

Birleşik Krallık istikrarlı, demokratik ve birleştirilmiş Irak'ı destekliyor; Irak, güvenlik, istihdam ve sağlık hizmetleri sunabilmekte ve tüm Iraklıların istediği ve hak ettirebileceği bir Irak'ı desteklemektedir. Irak Anayasasına göre halkları için daha iyi bir gelecek sağlamak için tüm tarafları diyaloga davet etmeye çağırıyoruz.’’