Instagram, İran Cumhurbaşkanı Reisi'ye mavi tik verdi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, hükümetin İran’da halka, Facebook, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamalarına erişimi kısıtladığı bir dönemde, Instagram hesabı için "mavi tik" aldı.

Instagram, İran Cumhurbaşkanı Reisi'ye mavi tik verdi

Durum İran'da büyük tartışma ve tepkilere neden oldu.

Tepkilerin dinmemesi üzerine İbrahim Reisi, Instagram sayfasını dondurmak zorunda kaldı.

İran Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörü Muhammed Mehdi Rahimi, Reisi’nin sayfasının pasif kullanıma alındığını duyursa da eleştirilerin önü alınamadı.

İran Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, Instagram'a mavi tik başvurusunun yeni olmadığını, talebin Temmuz 2022'ye kadar uzandığını duyurdu.

Ne olmuştu?

22 yaşındaki Kürt kızı Jina Emini, 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisin darp ettiği Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine 16 Eylül'de ülke çapında protestolar başlamıştı.

İran yönetimi, gösterileri bastırmak için sosyal medya ağlarına erişimi kısıtlamıştı. ABD yönetiminin talebi üzerine dev teknoloji firmaları göstericiler için bir uyduyu internet sağlamak üzere devreye sokmuştu.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, protestoların başlangıcından bu yana, güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürüldü.