Irak Hükümetinden Kürdistan Peşmergelerine iftira ve komplo

Irak Hükümetinden Kürdistan Peşmergelerine iftira ve komplo

Irak İçişleri Bakanlığı, Hawice çevresinde konuşlu bulunan Kürdistan Peşmerge güçlerini, IŞİD militanlarının kaçmasına yardım etmek ve kaçışı kolaylaştırmakla suçladı.

Irak İçişleri Bakanlığı tarafından Kerkük Güvenlik Departmanlarına iletilmek üzere acil ve gizli ibareli istihbarat raporuna göre Peşmerge güçlerinin altı üyesi, Kerkük'ün batı cephelerinde silahları ile birlikte IŞİD’e katıldıklarını iddia etti.

Irak İçişleri Bakanlığının Kerkük Güvenlik Kuvvetlerine gönderdiği gizli ibareli istihbarat notunda IŞİD’e teslim olduğu iddia edilen Peşmergelerin, Hawice bölgesindeki IŞİD’lilerin Shargat'a (el-Şirqat) kaçması için bir yol bulmaları için yardımcı oldukları iddia edildi.

Irak İçişleri Bakanlığı’nın Kürdistan Peşmergeleri hakkındaki iddialarına Peşmerge Komutanlarından sert tepki geldi. Irak İçişleri Bakanlığının söz konusu istihbarat raporunun tamamen yalandan ibaret olduğuna dikkat çeken Peşmerge Komutanları, kuvvetlerindeki hiçbir Peşmerge’nin IŞİD’e teslim olmadığını söyledi.

Irak İçişleri Bakanlığı’nın istihbarat raporunu kışkırtıcı ve gerçeklerden uzak olarak değerlendiren Kürdistan Güvenlik makamları, Irak hükümetinin yeniden Kerkük’e yerleşebilmek için böylesi bir raporu bahane ettiğini söyledi.

Irak İçişleri Bakanlığının kaçarak IŞİD’lilere teslim olduğunu iddia ettiği Kerkük Batı Cephesi Peşmerge Komutanlarından Muhammed Regir, "Irak İçişleri Bakanlığının ifadeleri yanlış. Peşmergeler vatansever bir güçtür ve IŞİD’i mağlup etti.”dedi.

Irak içişleri Bakanlığı’nın iddialarına tepki gösteren Peşmerge Komutanlarından biri de Muhammed Mal Cihad. Kerkük Peşmerge Komutanı olan Muhammed Mal Cihad, Irak İçişleri Bakanlığı’nın raporunu “komplo” olarak değerlendirerek, "Irak'taki bütün hükümetlerin Kürtlere karşı komplo kurduklarına inanıyorum. Son damla kanımıza kadar burayı terk etmeyeceğimizden eminiz.  Ülkemiz için son nefesimize kadar savaşacağız "dedi.