Irak seçimleri: İhlallerden dolayı 77 gözaltı

Irak’ta seçimler için oy verme işleminin başlamasının ardından, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın farklı yerlerinden tespit edilen ihlallerden dolayı 77 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Irak seçimleri: İhlallerden dolayı 77 gözaltı

Irak Güvenlik Ağı’ndan yapılan açıklamada, başkent Bağdat, Musul, Diyale, Kerkük, Basra, Anbar, Selaheddin, Erbil, Wasıt ve Diwaniye’de oy verme işlemleri sırasında tespit edilen ihlallerden dolayı 77 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Haklarında yasal süreç başlatılacak

Açıklamada, gözaltına alınanların Adalet Yüksek Kuruluna sevk edildiklerine yer verilerek, haklarında yasal sürecin başlatıldığı belirtildi.

Seçim Güvenlik Yüksek Komisyonu’nun seçimlerin hileden uzak, temiz ve oy kullanma sürecinin sorunsuz ilerleyebilmesi çerçevesinde bu adımın uygulanması konusunda kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, halkın mecliste kendisini temsil etmesini istediği kişilere oy vermesi için özgür ve demokratik bir atmosferin olması gerektiğine dikkat çekildi.

Irak seçimleri

Kürdistan Bölgesi dahil 40 milyon nüfuslu Irak’ta 24 milyondan fazla seçmen bulunuyor. Bu seçimlerde 329 sandalyeli meclis için 3 bin 249 aday yarışacak. Bin 877 yabancı gözlemci seçimleri izleyecek.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği'nin 24 saat içerisinde seçim sonuçlarını duyurması bekleniyor.

Bu seçimler, Ekim 2019'da dönemin hükümetine karşı patlak veren gösterilerden sonra ilk erken genel seçim özelliği taşıyor.