Iraklı liderler Başkan Barzani'den Bağdat'ta ofis açmasını talep etti Barzani ise 140'ıncı madde dedi

Kurdistan başkanı Mesut Barzani'nin Bağdat'taki temasları sürüyor. Irak’ın başkenti Bağdat ve Necef’teki temasları sırasında Iraklı liderlerin Başkan Mesud Barzani’den Bağdat’ta bir ofis açmasını istediği belirtildi.

Iraklı liderler Başkan Barzani'den Bağdat'ta ofis açmasını talep etti Barzani ise 140'ıncı madde dedi

Kurdistan başkanı Mesut Barzani'nin Irak’ın başkenti Bağdat ve Necef’teki temasları sırasında Iraklı liderlerin Başkan Mesud Barzani’den Bağdat’ta bir ofis açmasını istediği belirtildi.

Yerel kaynaklardan edinen bilgilere göre, Bağdat'ı ziyaret eden Kurdistan başkanı Mesud Barzani Iraklı liderleri ziyaret etti. Ziyaret sırasında Iraklı liderlerin başkan Barzani'den Bağdat’ta ofis açması talep edildi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta siyasi liderlerle yoğun görüşmeler gerçekleştiren Başkan Mesud Barzani, Necef’te de Sairun Koalisyonu lideri Mukteda Sadr ile bir araya geldi.

Görüşmelerde Başkan Barzani’nin Erbil ile Bağdat arasında bütçe sorununun yanı sıra 140’ıncı maddeyle ilgili sorunların en kısa zamanda çözülmesini istediği kaydedildi.

Erbil ile Bağdat arasındaki diğer sorunlarında görüşmeler sırasında masaya yatırıldığı ifade edildi.

IRAK ANAYASASININ 140'NCI MADDESİ NEDİR?

140'ıncı madde, Irak anayasasına göre Kurdistan'ın idaresi dışında kalan başta Kerkük olmak üzere ve diğer tartışmalı bölgeler referanduma giderek halkın onayı ile Kürdistan'a doğrudan katılabilir, Kurdistan tarafından yönetilir ve yasal olarak  Kurdistan'ın bir parçası olarak kabul edilir.

Kurdistan halkı daha önce yaptığı referandumda halkın yüzde 93'ü evet diyerek tartışmalı bölgelerin Kurdistan'a katılmasını onaylamıştı.

Irak'ın anayasasında bulunan 140'ıncı madde uygulandığı taktirde, Kerkük başta olmak üzere diğer tartışmalı bölgelerden Irak ve Haşdi Şabi güçleri çekilmek zorunda kalıp Peşmerge'nin kontrolüne bırakılacak ve doğrudan Kürdistan'a bağlanacak. Fakat Irak hükümeti bunu bildiği için kendi anayasasını çiğneyerek 140'ı maddeyi uygulamıyorlar. KDP ise özellikle sorunların çözümü için Irak'ın anayasanın 140'ıncı maddesini uygulamasını talep ediyor.