Iraklı yetkili: PKK’nin varlığı ülkenin ulusal güvenliğine bir tehdittir

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Danışmanı Said El Ceyaşi, Şengal Anlaşması’nın kent merkezinde yüzde 100 uygulandığını belirterek, “PKK’nin varlığı ülkenin ulusal güvenliğine bir tehdittir” dedi.

Iraklı yetkili: PKK’nin varlığı ülkenin ulusal güvenliğine bir tehdittir

Rûdaw’a konuşan Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı’nda Şengal dosyasından sorumlu danışman Said El Ceyaşi, Erbil ile Bağdat arasında müzakereler sonucu varılan ve 3 ayrı aşamadan oluşan Şengal Anlaşması’nın güvenlik aşaması bölümünün kent merkezinde yüzde 100 uygulandığını söyledi.

Şengal’de güç değişimi yaşandığına ve halihazırda federal güçler ile Şengal polisinin kentin güvenliğini sağladığına dikkat çeken Said El Ceyaşi, “2 bin 500 polis ataması yapılacak ve bunların tamamı Şengal halkından oluşacak. Şu ana kadar 500 kişiyle mülakat yapıldı. Bunların yanında mayın temizleme ve toplama gibi faaliyetlerde yürütülüyor. 2021 yılından bu yana yaklaşık 450 aile Şengal’e geri döndü” dedi.

Şengal’de Irak hükümetine bağlı güçlerin varlığı dışında hiçbir gücün alternatif olamayacağını vurgulayan El Ceyaşi, şöyle devam etti:

“Anlaşmaya göre, bütün silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılmalı. Kentte sadece polis, ulusal asayiş güçleri, istihbarat birimi kalacak. Bu konuda gereken araştırmaları yaparsanız bunu net bir şekilde görebilirsiniz. 1 Aralık 2020’den bu yana anlaşmanın uygulandığını hatta kentte çok fazla değişimin de yaşandığına şahit olabilirsiniz. Şengal kent merkezi dışında, Şengal dağında ve sınırlarında birçok silahlı grubun varlıklarını sürdürdüğü doğrudur. PKK de Irak’ın ulusal güvenliğine yönelik açık bir tehdittir. Ancak yabancı bütün güçlerin bölgeden kovulması için karar verildi ve sadece Irak ordusu Şengal’in çevre bölgelerinde kalacaktır.”

Şengal Anlaşması

Erbil ile Bağdat hükümetleri, Şengal’in yeniden imarı, göçzedelerin dönüşü, kentin yönetimi ve güvenliğinin sağlanmasını öngören anlaşma 9 Ekim 2020’de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde imzalandı.

Şengal konusunda varılan anlaşma gereği bölgenin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak. Ayrıca Heşdi Şabi ve PKK gibi örgütler Şengal’den çıkarılacak.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden imarı, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim:

- Şengal’e bağımsız bir kişi kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden imar ve inşa:

 - İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

BM, ABD, Almanya ve Fransa Şengal Anlaşmasını olumlu karşılarken, PKK ve Heşdi Şabi söz konusu anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Şengal, 17 Ekim 2017’de Peşmerge Güçleri’nin çekilmesinin ardından İran’a yakınlığıyla bilinen Heşdi Şabi’nin kontrolüne geçmişti.