Iraklı yetkililerden 'Kürdistan petrolü’ açıklaması: Türkiye'den resmi bildirim gelmedi

Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bayraktar'ın Kürdistan-Ceyhan boru hattının yeniden açılacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi konuyla ilgili Ankara’dan resmi bildirim almadıklarını belirtti.

Iraklı yetkililerden 'Kürdistan petrolü’ açıklaması: Türkiye'den resmi bildirim gelmedi

Reuters'a konuşan Iraklı Petrol Bakanlığı’ndan iki üst düzey yetkili, Irak'ın petrol ihraç boru hattının faaliyete geçmeye hazır olduğu konusunda Türkiye'den resmi bir bildirim almadığını söyledi.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Silopi’den Ceyhan’a 650 kilometrelik boru hattında oluşan hasarları uluslararası standartlarda onardıklarını belirterek, incelemeleri, onarımları ve bakımları Iraklı yetkililerle paylaştıklarını söyledi.

Bayraktar, “Pazartesi Abu Dabi’de ilan ettiğimiz şu, Çarşamba günü itibariyle yani dün itibariyle hat operasyona hazırdır, petrolün Ceyhan’da depolanması ve dünya piyasalarına gitmesiyle alakalı hiçbir eksik yoktur. Bunu karşı tarafa bildirdik ve bu süreci bütün dünya ile paylaşmış olduk. Zira dünyada petrol fiyatlarında artışın olacağı beklenen bir dönemde 500 bin varillik ilave bir petrolün dünya piyasalarına geliyor olması da daha dengeli bir petrol piyasası için de fevkalade önemli diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Ancak Reuters'a konuşan Irak Petrol Bakanlığı yetkililesi Bayraktar'ın açıklamasını “sadece medyada duyduklarını” söylerken isminin açıklanmaması şartıyla konuşan üst düzey diğer bir yetkili, "Biz Petrol Bakanlığı olarak boru hattının durumu hakkında son gelişmelere ilişkin olarak Türkiye tarafından resmi olarak bilgilendirilmeliyiz" dedi.

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi petrolünü SOMO’nun izni olmadan ithal ettiği gerekçesi ile iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak 2014 yılında tahkim davası açmıştı.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin 25 Mart 2023 tarihinde Türkiye’nin tazminat ödemesi yönündeki kararının ardından Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a petrol ihracatı durmuştu.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tek taraflı bir tazminat ödemesinin gerçekleşmeyeceğini, iki tarafın da kabul edilen ve reddedilen talepleri olduğunu, iki tarafın da tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.

Bağdat ile Erbil yönetimleri, nisan ayının başında Türkiye üzerinden petrol ihracatına devam edilmesi için anlaşmaya varmıştı ancak boru hattından petrol akışı henüz sağlanmadı.