İran, Biden'ı Ortadoğu'da 'gerilimi arttırmak'la suçladı

İran, Biden'ın açıklamalarını ABD'nin bölgede 'gerilimi artırma' girişimi olarak değerlendirdi

İran, Biden'ı Ortadoğu'da 'gerilimi arttırmak'la suçladı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani bugün ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Arap ülkelerinin liderleri önünde yaptığı açıklamaları, bölgede ABD'nin 'gerilimi artırmaya' yönelik bir girişimi olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden dün Cidde zirvesi sırasında Körfez ve diğer Arap ülkelerinin liderlerine, Washington'un onlarca yıldır önemli bir siyasi ve askeri rol oynadığı Ortadoğu'dan 'vazgeçmeyeceğine' ve Rusya, Çin veya İran'ın dolduracağı bir boşluk bırakmayacaklarına dair güvence verdi.

Biden, altı Körfez ülkesi, Mısır, Ürdün ve Iraklı liderlerle yaptığı zirvede yaptığı konuşmada, Washington'un bölgeden geri çekilmeyeceğini kaydetti.

Biden’ın açıklamalarından bir gün sonra İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Joe Biden'ın Cidde zirvesindeki açıklamaları da dahil olmak üzere Ortadoğu turu sırasında yaptığı iddia ve suçlamalar asılsız" ifadelerini kullandı.

Nasır Kanani yaptığı açıklamada, "Bu boş iddialar, Amerika'nın bölgede çekişme yaratma ve gerilimi artırma politikasının devamı bağlamında geliyor" şeklinde tepki gösterdi.

Kanani ayrıca, ABD'nin 'nükleer bombayı kullanan ilk ülke' olduğuna dikkati çekerken, bölgesel gerilimi kışkırtmak için 'bir kez daha İran'a karşı başarısız yıldırma politikasına başvurduğunu' belirtti.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahran'a yapacağı ziyaretten günler önce Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Mısır, Ürdün ve Irak liderleriyle yapılan Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi'nde söz konusu açıklamalarda bulunmuştu.

Biden açıklamasında ayrıca, "Bütün bunları tek bir cümleyle özetleyerek bitireyim: ABD, hepinizle ortaklaşa bölgede olumlu bir gelecek inşa etmeye kararlıdır ve ayrılmayacaktır" dedi.

Biden, İran'a atıfta bulunarak, ABD'nin 'bir ülkenin askeri takviyeler, saldırılar veya tehditler yoluyla bölgedeki başka bir ülkeye hükmetme girişimine müsamaha göstermeyeceğini' vurguladı.

Zirve sonrası yayınlanan ortak açıklamada liderler 'bölgesel güvenlik ve istikrarı koruma' ve savunma ve istihbarat işbirliğini derinleştirme sözü verdi.

İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeye yönelik diplomatik çabaları vurgulayan liderler, Tahran'ın insansız hava aracı programının oluşturduğu 'büyüyen tehdide karşı' ortak caydırıcılık yeteneklerinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu