İran bir kez daha Irak’tan güvenlik anlaşmasının uygulanmasını istedi

İran, Irak'a; Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılarak sınır bölgelerinden ülkenin iç taraflarına yerleştirilmesini içeren güvenlik anlaşmasını tam olarak uygulaması çağrısında bulundu.

İran bir kez daha Irak’tan güvenlik anlaşmasının uygulanmasını istedi

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araji’nin de yer aldığı bir heyet bugün İran-Irak güvenlik anlaşmasını görüşmek üzere Tahran'ı ziyaret etti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araji ve heyet üyeleri, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan ile bir araya geldi.

İran resmi medyasında yer alan habre göre, görüşmede İran ile Irak arasındaki güvenlik anlaşması ele alındı ve anlaşmanın "ayrıntılı ve eksiksiz" uygulanması gereği vurgulandı.

Habere göre Ali Ekber Ahmediyan, Irak heyetine güvenlik anlaşmasının “sınır güvenliğini garanti altına aldığını ve ülkenin güvenliğini tehdit edenleri ortadan kaldırmak için uygun bir yol haritası” olduğunu söyledi.

İran medyası, Kasım el-Araji’nin, Irak hükümetinin aralarındaki güvenlik anlaşmasını uygulama konusunda kararlı olduğunu aktardığını bildirdi. Haberde ziyaretin Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Muhammed Şiya Sudani’nin talimatı ile iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasının uygulanmasını tamamlamak amacıyla düzenlendiği kaydedildi.

Anlaşma 19 Mart 2023'te imzalanmıştı. İran, anlaşmanın uygulanması için 6 ay süre tanımıştı. Söz konusu süre 19 Eylül’de sona ermişti.