İran destekli Husiler İsrail'e ait bir gemiyi kaçırdı

Yemen merkezli İran destekli Husilerin bir İsrail gemisine el koyduğu bildiriliyor.

İran destekli Husiler İsrail'e ait bir gemiyi kaçırdı

Al Arabiya, Galaxy Leader isimli İsrail gemisinin Kızıldeniz'de Husilerin eline geçtiğini duyurdu. Gemide 22 mürettebat vardı.

İran destekli grup, son yayımladığı videoda Babülmendep Boğazı'ndan geçen tüm İsrail bayraklı gemilerin hedef alınacağını ilan etmişti. Husiler, yanı sıra tüm ülkelere İsrail gemilerinde çalışan vatandaşlarını geri çekme çağrısı da yapmıştı.

İsrail'den yapılan ilk açıklamada, el konulan gemide bir İsrail vatandaşının bulunmadığı kaydedildi.

Al Arabiya, ilkin, "İsrail kaynaklarının Husilerin Kızıldeniz'de kısmen İsrail'e ait olan bir gemiye el koyduğunu söylediği" haberini geçti. Gemideki 22 kişi arasında İsrail vatandaşı bulunmadığı aktarıldı.

Al Arabiya, ardından, "İsrail ordusu, Yemenli Husilerin Kızıldeniz'in güneyinde Türkiye'den Hindistan'a gitmekte olan bir kargo gemisine el koyduğunu, geminin İsrail'e ait olmadığını ve mürettebatında İsrailli bulunmadığını söyledi" haberini geçti.

Gemiyi kaçıran grubun liderlerinden biri El Cezire'ye İsrail gemisini Yemen kıyılarına götürdüklerini belirterek, "Gemiyi almamız Gazze'deki mazlum halklarımız için bir zaferdir" dedi.

Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, "Yemen silahlı kuvvetlerinin önümüzdeki saatlerde önemli bir açıklama yapacağını" duyurdu.

Husi grubundan bir lider de İsrail limanlarına giden gemilere rotalarını değiştirmeleri konusunda bilgi verdiklerini, "bazılarının yanıt verdiğini" söyledi.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını yıllardır kontrol eden Husiler, Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyonla yıllarca savaştı. Grup, Gazze'deki savaşın başlamasıyla İsrail'e balistik füzeler ateşledi ve kamikaze drone'lar gönderdi.