Hamas - İsrail savaşında son durum: İki taraftan can kayıpları artıyor

İsrail basını Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1000'i geçtiğini duyurdu.

Hamas - İsrail savaşında son durum: İki taraftan can kayıpları artıyor

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise İsrail'in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 788'e yükseldiğini söyledi.

Ölenlerin arasında Gazze Şeridi'nde 770, Batı Şeria'da ise 18 Filistinlinin olduğu belirtildi. Açıklamaya göre 4 bin 100'den fazla kişi de yaralandı.

İsrail ordusunun, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından Hamas ve Filistinli gruplarla çatışması da sürüyor.

İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalar 4. gününe girerken, Lübnan sınırında da henüz küçük çaplı olan çatışmalar devam ediyor.

İsrail, Gazze Şeridi'nin sınırında kontrolü sağladığını, sınıra asker ve mühimmat yığdığını duyurdu.

Lübnan sınırında da çatışmalar devam ediyor

Lübnan Hizbullah'ı, dün gece İsrail'in saldırısına karşılık güdümlü füze ile sınırdaki askeri hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu da Lübnan tarafından İsrail topraklarına yapılan havan saldırısına karşılık verildiğini duyurdu. Ordu, saldırıya topçu atışıyla karşılık verildiğini belirtirken, İsrail tarafında yaralanan olmadığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze sınırına yığınağı sürüyor. / AA

İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamada, dün Lübnan sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda ordu saflarından bir subayın öldüğünü duyurdu.

Lübnan ordusu da X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in, ülkenin güneyine dün gerçekleştirdiği saldırıda 1 askerin yaralandığını duyurdu.

Açıklamada, İsrail'den gelen topçu atışları ve havanların bazılarının Rmeyş beldesinin dışında yer alan Lübnan ordusunun bir merkezine düştüğü iddia edilerek, bir Lübnan askerinin hafif şekilde yaralandığı kaydedildi.

Gazze'ye su akışı da kesildi

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı ve elektrikle yakıtın kesildiği Gazze'ye, su akışının da kesildiğini söyledi.

İsrail donanmasına ait hücum botlarının da Akdeniz kıyısındaki Gazze'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu bildirildi.

Akdeniz kentlerinden Gazze'de, İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, bu kez şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri, denizden atılan roketlerin hedefi oldu.

Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Lübnan'da Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV'nin internet sitesinin yayımladığı İslami Cihad tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'dan İsrail'e yönelik sınır üzerindeki sızma saldırısında, İsrail'in 300'üncü Tugayı'na bağlı 2 subayın öldürüldüğü, 5 İsrail askerin yaralandığı ifade edildi.

Gazze'de binalar enkaza dönüştü. / AA

İsrail, Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladı

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, "Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladıklarını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduklarını" duyurdu.

İsrail savaş uçaklarının Gazze'ye yönelik hava saldırıları da devam ediyor.

Savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesine, Gazze kentinin batısına ve Han Yunus kentlerine hava saldırıları düzenledi.

Görgü tanıklarına göre, Han Yunus'taki hava saldırılarından birinde, önceden uyarı yapılmaksızın bir ev hedef alındı.

İsrail güçleri, Refah kentinde de bir tarım arazisine saldırı düzenledi. Saldırıda, ölen ve yaralananların bulunduğu aktarıldı.

Gazze sınırına yakın bölgelerde yığınak yapıyor

İsrail ordusu, sınıra yakın bölgelere de yığınak yapmayı sürdürüyor. İsrail ordusuna ait obüslerle toplar, sınıra yakın bölgede kazılan siperlere yerleşmiş ve namluları Gazze'ye çevrilmiş durumda. Tırlarla bölgeye yeni zırhlı araç ve tank sevkiyatı da sürüyor.

Ayrıca İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze'yi çevreleyen yerleşimlerde, İsrail güçleriyle şiddetli çatışmaların ardından şu ana kadar en az 1500 Filistinli silahlı unsurun cesedini bulduklarını açıkladı. Filistinli gruplar ise henüz konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Gazze'den atılan bazı roketler, Aşkelon şehri çevresinde konuşlandırılan İsrail'e ait hava savunma sistemi 'Demir Kubbe' tarafından havada etkisiz hale getirildi. / AA

İsrail, 360 bin yedek askerin seferberliğe katılmasını onayladı

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'ın haberinde, İsrail hükümetinin, 360 bin yedek askerin seferberliğe katılmasını onayladığı belirtilerek, bu adımın "uzun bir askeri harekat gerçekleştirileceğini" gösterdiği kaydedildi.

İsrail ordusu, yurt dışından yüzlerce yedek askerin de seferberliğe katıldığını açıkladı.

Ordunun, Kassam Tugayları'yla çatışmaların başlamasından bu yana öldürülen ve kimliğini açıkladığı asker sayısı 124'e yükseldi. Ordu tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda öldürülen 38 yeni er ve subayın kimlik ve rütbeleri paylaşıldı.

Bazı mahalleler moloz yığını haline geldi

İsrail savaş uçaklarının başlattığı yoğun bombardıman sonucu Gazze'deki başta Er-Rimal Mahallesi olmak üzere bazı mahalleler moloz yığını haline geldi.

"Gazze Şeridi'nin en prestijli mahallesi" olarak anılan Rimal, İsrail savaş uçaklarının ev ve binaları yerle bir ederek, moloz ve demir yığınına çevirdiği bir yere dönüştü.

Bu saldırılar sonucunda mahallede yaşayan aileler, başka bölgelere kaçmak zorunda kalırken bazı aileler de İsrail ordusunun evlerini derhal terk etmelerini istemesi üzerine erken saatlerde evlerinden çıktı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Gazze çevresinde kontrolü sağladıklarını ve Gazze sınırında tank, helikopter ve hava araçlarıyla "demir duvar ördüklerini" söyledi.

Filistinliler kayıplarını toprağa veriyor. / AA

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları 4 gündür devam ederken, İsrail ordusu, bölgeyi obüs toplarıyla da ateş altına alıyor. Bir yandan da Gazze sınırına yığınağa devam eden İsrail ordusu, bölgeyi obüsle de vuruyor. İsrail ordusunun, tırlarla sınıra yeni zırhlı araç ve tank sevkiyatı da sürüyor.

Bölgede, İsrail'e ait uçakların, helikopterlerin ve insansız hava araçlarının sesi duyuluyor.