‘İran, Süleymani’nin intikamını Amerika topraklarında alacak’

İran yanlısı Heşdi Şabi güçlerine yakınlığıyla bilinen siyasi gözlemci Abbas Ardawi, İran’ın geçtiğimiz yıl öldürülen Kasım Süleymani’nin intikamını ABD topraklarında alacağını ileri sürdü.

‘İran, Süleymani’nin intikamını Amerika topraklarında alacak’

Rûdaw TV’de yayınlanan Hewraz Gulpi’nin sunduğu “Rûdawî Awro” programına katılan siyasi gözlemci Abbas Ardawi, geçtiğimiz yıl 3 Ocak’ta ABD tarafından Bağdat Havalimanı çıkışında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu’na Bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile ilgili Şii grupların tutum ve tepkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“İran Kasım Süleymani ile Abu Mehdi Mühendis’in öcünü Amerika’da alacak” diyen Ardawi, “Şii grupların intikam alma anlayışları derin bir mesele ve asla acele etmezler. Belki onlarca yıl sürebilir. İran, bu olayın öcünü Amerika’nın içinde alınacağını açıklamış. Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis’in intikamı ile Irak içerisinde Iraklıların ilgilenmesini talep etmiş. Çünkü Süleymani netice itibariyle Irak’ta misafirdi ve Ebu Mehdi Mühendis de bir bakan mertebesindeydi. Bu nedenle Iraklılar bu intikamı almalı” dedi.

Şii grupların ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresi bitmeden intikam için adım atabileceğini savunan Ardawi, “Şii grupların intikam anlayışları derin bir mesele ve asla acele etmezler. Öncelikli adımları ABD güçlerinin Irak’tan kovulması olacaktır. Şii gruplar intikam alacak güce sahip, bunu da geçmişte göstermişlerdir. ABD yönetimi Şii gruplarla uzlaşmak için BM Irak Temsilciliğini devreye soktu” diye konuştu.

Irak topraklarında ABD ile İran arasında devam eden çekişmeler hakkında sorulan bir soruya Ardawi şöyle yanıt verdi:

“İran çıkarlarını Irak’ın istikrarsızlaşmasında görmüyor. Esasen Irak çekişmelerin meydanı değil ancak bir parçasıdır. ABD (Irak’ı) kendi tarafına çekmeye çalışıyor.”

Ardawi, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis’in öldürülmesine ilişkin açılan soruşturma kapsamında aralarında Amerika, İngiltere, Suriye ve Irak vatandaşı olan 40 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Ardawi, Trump’ın görev süresi bitmesiyle tutuklu bulunanların isimlerinin açıklanacağını ileri sürdü.

Ne Olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Heşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) 3 Ocak’ta yapılan açıklamada Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis’in öldürüldüğünü duyurmuştu.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD saldırısının intikamının alınacağını söylemiş dlkede 3 gün ulusal yas ilan etmişti.

Kasım Süleymani kimdir?

Resmi olarak İran’ın yurt dışı operasyonları için kurulmuş özel bir birliği Kudüs Gücü Komutanı olarak görev yapıyordu. Güç, İran İslam Cumhuriyeti'nin en yüksek siyasi ve dini makamı olan Ayetullah Ali Hamaney'den doğrudan emir alıyor.

Yoksul bir köylü çocuğu olarak dünyaya gelen Süleymani, hayatını inşaatlarda çalışarak kazanıyordu. 1979 yılında kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı.

İlkokul mezunu olan Süleymani’nin, askeri kariyeri yine Devrim Muhafızları Ordusu'ydu. 45 günlük bir askeri eğitimin ardından Devrim Muhafızı Ordusuna katılmaya hak kazanmıştı.

Süleyami sadece İran’da değil son zamanlarda Ortadoğu’nun bir çok bölgesinde düzenliği faaliyetlerle adını duyurmuştu.

Kürdistan Bölgesi'nde son birkaç yıldır yaşanan gelişmelerle adı duyulan Sülaymani’nin ilk önemli ‘icraat’larından biri yine Kürtler’e karşıydı. 1979’da ayaklanan Mahabad Kürtleri’nin bastırılması için Süleymani ve birçok arkadaşı bölgeye gönderildi. 22 yaşındaki Süleymani isyanın bastırılmasında üstlendiği rol nedeniyle Tahran yönetiminin dikkatini çekti.

Devrime sadakatinin hediyesi olarak, Mahabad’dan dönüşü, Kirman’daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu'nun başına getirildi.

O sırada İran-Irak Savaşı başladı. Kirman'da eli silah tutanları toplayarak eğitim veren Süleymani, savaş sırasında cesareti ve atikliği sayesinde ön plana çıktı. Yaşıtları sıradan asker olarak savaşırken, Sülaymani 23 yaşında, 41. Sarallah Tümeni Komutanı oldu.

Savaş sırasında birliğiyle birlikte Irak'ın işgal ettiği İran topraklarında birçok operasyon yaptı. Bir harekât sırasında ağır yaralansa da, iyileşerek görevine devam etti. Savaş sırasında Saddam yönetimine karşı, Kürt liderler Başkan Mesut Barzani, KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani ve Şii Bedir Örgütü'yle ilişkiler kurdu.

Süleymani, savaştan sonra Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları Komutanlığı görevine getirildi. Bu makamdaki görevi daha çok uyuşturucuyla mücadele oldu. Nedeni ise bölgenin Afganistan'a yakın olması ve uyuşturucu trafiğinin yoğun olmasıydı. 1998 yılında Ahmed Vahidi'den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak atanan Süleymani, Tahran'daki 1999 öğrenci isyanı sırasında, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye gönderilen mektubu imzalayan Devrim Muhafız subaylarından biriydi. Mektupta, Hatemi'nin öğrenci isyanını bastıramaması halinde Devrim Muhafızları'nın müdahale edeceği belirtilmekteydi.

Devrim Muhafızları’nın bütün komutanları ve ordunun 12 generali İran-Irak Savaşı'nda cephe komutanlığı yapmış kişiler. Bu eski savaş arkadaşları birbirilerini sürekli kolladılar ve birlikte İran’ın iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin oldular.

Süleymani’nin, 16 Ekim 2017’de Kerkük başta olmak üzere Kürdistani bölgelerin Irak ordusunun kontrolüne girmesinde büyük rolü olduğu söyleniyor.

Daha önnce ABD Başkanı Trump, Süleymani’nin başında bulunduğu Kudüs Gücü’nün bağlı bulunduğu Devrim Muhafızları'nı teröre destek verdiği” gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını da açıklamıştı.

/ Rudaw