Erdoğan’dan ABD’ye tepki: Suriye’de üslerinizin ne işi var?

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye'de bugün 20'nin üzerinde Amerika'nın üssü var. Suriye'de Amerika'nın üslerinin ne işi var? Bu üslerle ne yapılıyor? 23 üs. Bütün bunları da bir değerlendirmek gerekmiyor mu?” dedi.

Erdoğan’dan ABD’ye tepki: Suriye’de üslerinizin ne işi var?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile Beştepe gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

İkili görüşmede İsrail-Filistin savaşını ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Kıymetli dostumla Ortadoğu ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri ele aldık. Ortadoğu'ya kalıcı barışın gelebilmesi Filistin-İsrail sorununun nihai çözümüyle mümkündür. Bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin taraflar arasında çatışmaların durması için diplomasi yürüteceğini ifade eden Erdoğan, “Sivil yerleşim yerlerini hedef almanın kimseye faydası olmaz. Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti hayata geçmeli. Adil barışın kaybedeni olmaz. Türkiye çatışmanın durması için diplomasi yürütecek. Bugün Putin ile görüşeceğim. Ateşe benzin dökülmemeli. Tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırıyorum” diye konuştu.

“Suriye'de Amerika'nın üslerinin ne işi var?”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

"İkili görüşmemizde değerli dostumuza söyledim. Amerika uçak gemisini İsrail'e gönderiyor. Amerika'nın uçak gemisinin İsrail'de ne işi var? Ne yapmaya geliyor? Uçak gemisinin etrafında bütün botlarıyla, uçak gemisindeki uçaklarıyla ne yapacak? Orada bütün artık Gazze'yi, etrafını vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adım atacak. Şu anda ben burada bir şeyi açıklamak zorundayım. Bakın Suriye'de bugün 20'nin üzerinde Amerika'nın üssü var. Suriye'de Amerika'nın üslerinin ne işi var? Bu üslerle ne yapılıyor? 23 üs. Bütün bunları da bir değerlendirmek gerekmiyor mu?

“Türkiye'nin insansız hava aracını ne yazık ki Amerika düşürüyor”

Ama Türkiye'nin bir insansız hava aracını ne yazık ki Amerika düşürüyor. İnsansız hava aracını Amerika düşürürken Türkiye şu anda NATO'da Amerika'nın ortağı değil m? Beraber değil mi? Bunu neyle izah edeceğiz? Bunu neyle değerlendireceğiz? İşimize geldiği zaman ortak, işimize geldiği zaman bütün terör örgütlerini maalesef Amerika şu anda eğitiyor, yetiştiriyor, silahlandırıyor maalesef Suriye'de olsun, OrtaDoğu'da olsun buraları kan gölüne dönüştürüyor. Bunları da görelim. Adil bir dünya mümkün diye kitabımı da değerli dostuma da hediye ettim. Bu adil dünyayı kurmamız lazım. Başka çaremiz yok."

“AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın sürdürülmesi önemli”

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ise ikili ekonomik ilişkilerin önemine değinerek şunları söyledi:

“Biz Türkiye ile yoğun bir ekonomik iş birliği yapmak istiyoruz. Göç konusu var. Milyonlarca mülteci var Türkiye'de. Burada kabul edildiler. Burada kendilerine bakılıyor. AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın sürdürülmesi önemli. Türkiye açısından daha fazla esneklik olması gerekiyor. İnsan kaçakçılığı göçmen kaçaklığı konusunu ele aldık. Avusturya, deprem meydana geldiğinde askerlerini göndererek yardımcı olmaya çalıştı. Dostların zor günlerde yan yana olması gerekiyor. Bu da dostluğun emaresi. Bugün çok etkilendiğim bir şey var. O da aramızdaki iş birliği potansiyeli. Türkiye'deki sanayinin yaratıcılığı konusunda beni çok şaşırttı bakanınız. Elektrikli arabalar artık üretiliyor. Yenilikçi bir teknoloji. Bu da bizi bağlıyor.”