İran iki günde 6 Kürt mahkumu idam etti

İran devleti çeşitli dosyalardan idam cezasına çarptırdığı 6 Kürt mahkumun infazını gerçekleştirdi.

İran iki günde 6 Kürt mahkumu idam etti

İdam edilen mahkumların 4’ünün İlam, ikisinin ise Mahabad ve Loristan Vilayetinin Kohdeşit kenti nüfusuna kayıtlı olduğu bildirildi.

Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) insan hakları örgütlerinin bildirdiğine göre 29 Kasım’da (bugün) 14 yıldır cezaevinde bulunan Mahabad nüfusuna kayıtlı Eyub Kerim isimli Kürt mahkum İran’ın Kerec kentindeki Qızıl Hisar cezaevinde idam edildi.

Edinilen bilgiye göre Eyub Kerimi ve 6 kişi 2009 yılında Mahabad’da Abdulrehman Tina isimli  bir cami imamını öldürmek suçlamasıyla tutuklanmış, 2016 Mart’ında çıkarıldıkları mahkemede idama mahkum edilmişlerdi.

Dün de İlam nüfusuna kayıtlı İkbal Fethullahi ile Loristan Vilayetinin Kohdeşit nüfusuna kayıtlı Muhsin Emirayi isimli mahkumlar, Kerec'deki Qızıl Hisar cezaevinde idam edildiler. Her iki Kürt' 5 yıl önce "uyuşturucu ticareti" yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilmişlerdi.

İnsan hakları örgütlerinin bildirdiğine göre, dün İlam kentindeki cezaevinde tutulan Şehram Muhammedbegi (38), Ali Axammuhammedi(47) ve Nasır Maksudi isimli 3 Kürt mahkumun daha idamı infaz gerçekleştirildii.  

Her 3 Kürt mahkumun da Rojhılat’ın İlam Vilayeti nüfusuna kayıtlı oldukları ve ‘kasten adam öldürmek’ suçundan idam cezası aldıkları bildirildi.

İran 24 Kasım'da da 17 yaşındaki Hamidreza Azeyi ve 22 yaşındaki Milad Zohrevend'i de idam etmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bürosu, iki gencin infazını kınadı ve idam cezasının kaldırılması çağrısında bulundu.

İran İnsan Hakları Örgütü (UST) ve Paris'in merkezindeki idam cezasına karşı Ortak Platform'un istatistiklerine göre, İran'da geçen yıl en az 582 kişi idam edildi ve bu, 2015'ten bu yana en yüksek rakam. İran 2021'de de 333 kişiyi idam etmişti.