İran, Kürdistan'daki istihbarat faaliyetleri için 4 Milyar Dolar bütçe ayırdı

İran, Kürdistan'daki istihbarat faaliyetleri için 4 Milyar Dolar bütçe ayırdı

KRD News - IŞİD’e karşı savaşta İran tarafından desteklenen Şii paramiliter fanatik dincilerden oluşan Haşdi Şabi örgütünün faaliyetleri ve Orta Doğu’da artan İran etkisi, ABD’li generalleri rahatsız ediyor.

Amerikan Ordusu Tuğgenerali Ernest Audino İran’ın artan gücünün önüne geçilmesi ve dengelenmesi açısından ABD’nin Kürdistan’ın bağımsızlığına ve Kürtlere daha fazla destek vermesi gerektiğini söyledi.

İran’ın, Kürdistan bölgesinde yapılacak istihbarat çalışmaları için yıllık 4 Milyar Dolarlık bir bütçe ayırdığına dikkat çeken ABD’li general Audino, “Tahran yönetimi, Kürdistan Bölgesi içindeki istihbarat faaliyetlerine 4 milyar dolar harcama yapmayı planlıyor. Kürdistan’ın 3 tarafını kontrol altına almaya çalışan İran’ın faaliyetleri ileride Kürt müttefiklerimizi zorlayacak konumda olacak.”dedi

İran’ın son önemlerde Orta Doğu’da oluşturmaya çalıştığı “Şii Hilali”nin hatlarının gittikçe belirgileştiğine de dikkat çeken ABD’li general Audino, “ İran, şimdi Tahran'dan Suriye'nin Akdeniz sahiline ve Tahran'ın Lübnan'daki Hizbullah müttefiklerine fiziksel bir bağlantı kurmak için Musul ve Suriye sınırı arasındaki Kürt topraklarını kontrol altında tutmaya çalışıyor. Batı gözleri Rakka'ya çevirmişken, Tahran; Musul'un batısındaki Tal Afar yakınlarında 15.000 Şii militan bulunduruyor. Bu yolla İran hava sahasını genişletiyor, Suriye sınırındaki Sincar'daki Yezidileri etkilemeye çalışıyor ve gelecek Hawice savaşına katılmaya hazırlanıyor.” Dedi.