İran polisi Kürt kızı Armita Geravand’ın Kırmanşan’da defnedilmesini engelledi

Tahran’daki metro istasyonunda, başörtüsünü islami kurallara göre takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edildiği için hayatını kaybeden 16 yaşındaki Kürt kızı Armita Geravand için ailesi tarafından düzenlenmek isrenen cenaze töreni engellendi.

İran polisi Kürt kızı Armita Geravand’ın Kırmanşan’da defnedilmesini engelledi

Aile üyeleri bugün Geravand'ın cenazesini Rojhilat’ın Kirmanşan’da defnetmek istedi ancak bu girişim polis tarafından engellendi. Bubun üzerine Armita Geravand'ın cenazesi Tahran’daki Beheştî Zera Mezarlığı'na defnedildi.

Norveç merkezli insan hakları kuruluşu Hengaw, 28 gün komada kalan, geçen hafta beyin ölümü gerçekleşen ve dün de hayatını kaybeden Armita Geravand'ın cenaze törenini engellemek üzere çok sayıda polis ve askerin görevlendirildiğini, 8 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Ne olmuştu?

Rojhılat ve İranlı aktivistler tarafından sosyal medyada yayılan bir videoda Tahran’da genç bir kadının baygın bir halde ahlak polisleri tarafından metrodan çıkarıldığı görülüyordu.

İddialara göre genç kadın metroda başörtüsü düzgün olmadığı için itildi ve sert zemine düşerek baygınlık geçirdi.

Daha sonra görüntülerdeki kişinin Rojhılat’ın Kirmanşan nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Kürt kızı Armita Geravand olduğu ve Tahran’daki bir hastanede komada olduğunu duyuruldu.

İran Geravand'ın ahlak polisi mensuplarının şiddetine maruz kaldığı iddialarını reddederek, Geravand'ın tansiyonunun düşmesi sonucu bayıldığını, düşerken başını çarptığını, güvenlik güçleriyle herhangi bir olay yaşanmadığını öne sürüyor.

Jina Emini de darp edilmişti

Jina Emini de 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisin darp ettiği Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine 16 Eylül'de ülke çapında protestolar başlamıştı.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, protesto gösterilerinde güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürülmüştü.