Iraklı üst düzey yetkiliden Türkiye’ye ‘PKK’ mesajı

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, İran ile olduğu gibi Türkiye ile de güvenlik anlaşması yapmak istediklerini belirterek, “Irak, Türkiye ile bu önemli ve hassas konuyu bitirmek istiyor” dedi.

Iraklı üst düzey yetkiliden Türkiye’ye ‘PKK’ mesajı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Süleymaniye’deki mezarını ziyaret eden Kasım el-Araci, burada düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Süleymani ziyareti kapsamında KYB Başkanı Fafıl Talabani ile görüştüklerini aktaran el-Araci, ziyaretinin amacının ilişkileri güçlendirmek ve Irak ile İran arasındaki güvenlik anlaşmasını denetlemek olduğunu söyledi.

Kasım el-Araci, “Anlaşmaın uygulanması konusunda tüm taraflar açısından büyük ilerleme ve memnuniyet var. Anlaşmayı tamamlamak için son adımları atıyoruz. Kürdistan Bölgesi'ndeki ve Süleymaniye'deki tüm kardeşler arasında, tüm güvenlik kurumları ve siyasi partiler arasında büyük bir koordinasyon var. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, ülkenin egemenliğini korumak ve herhangi bir silahlı grubun Irak topraklarını kullanarak komşu ülkelere saldırmasını engellemek için bu meseleyi yakından takip ediyor" ifadelerini kullandı.

19 Mart 2023 tarihinde Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat'ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasını imzalamıştı. Anlaşmanın bir bölümü Rojhılatlı Kürt partilerin sınır bölgelerinden uzaklaştırılmasını kapsıyordu.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, "Anlaşmanın önemli hükümleri arasında sınırın İran İslam Cumhuriyeti’ne muhalif tüm silahlı gruplardan temizlenmesi yer alıyordu. Bu gruplar başka bölgelere yerleştirildi ve silahsızlandırıldı. Şu anda diğer hükümleri uygulama sürecindeyiz” diye konuştu.

Türkiye ile de PKK’ye karşı benzer bir anlaşmanın söz konusu olup olmadığına dair bir soruyu yanıtlayan el-Araci, şu değerlendirmede bulundu:

“Irak, Türkiye ile olan bu önemli ve hassas konuyu bitirmek istiyor. Türkiye, İran gibi önemli bir komşudur. Bu nedenle Irak, silahlı bir grubun topraklarından komşularına yönelik her türlü silahlı eylemini engellemek istiyor. İran ile olduğu gibi, bu meselenin tamamen sona erdirilmesi için artık tüm taraflarca bir anlaşmaya varılması yönünde çaba sarf ediliyor."

Mahmur’da 22 Ekim’de Peşmerge ile Irak ordusu arasında yaşanan çatışmaya ilişkin bir soruya el-Araci, “Yaşananlar hakkında soruşturma tamamlandı. Dosya Sayın Başbakanın elinde” yanıtını verdi./RUdaw