İran’da 2021’deki idam infazları yüzde 25 arttı

Norveç merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) İran İnsan Hakları (UST) ve Fransa merkezli Ölüm Cezasına Karşı Birlikte (ECPM) örgütü, İran’daki idamların 2021’de yüzde 25 arttığı bildirerek, uluslararası toplumu Tahran ile yapılacak herhangi bir müzakerede bunu öncelik yapmaya çağırdı.

İran’da 2021’deki idam infazları yüzde 25 arttı
İki STK tarafından bugün paylaşılan raporda, eski Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’nin Haziran ayında cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından İran’daki infaz oranlarının da arttığı vurgulandı.
 
Resmi medya ve aynı zamanda İran’daki kaynaklara dayanan rapora göre, 2020’de 267 kişi idam edilirken, 2021’de yüzde 25’lik bir artış ile bu sayı 333’e çıktı.
 
Yüz sayfayı aşan rapora göre, 2020’de 9 kadın idam edilirken, 2021’de bu sayı 17’ye yükseldi.
 
İki STK’ya göre, uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili infazların sayısı da yüzde 25 arttı ve 2021 içinde 126 kişi idam edildi.
 
Raporda, “İran, nükleer programıyla ilgili müzakereler yoluyla uluslararası arenaya güçlü bir dönüş başlatıyor. Ancak aynı zamanda idam infazları gerçekleştirmeye devam etti, birçok muhalifi bastırmak için ölüm cezasını bir araç olarak kullandı” denildi.
 
İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, İran’ın atom bombasına sahip olmasını engellemeyi amaçlayan 2015 tarihli nükleer anlaşması hakkındaki müzakerelere Tahran’ın insan hakları alanındaki korkunç performansı ve idam cezasının dahil edilmediğini söyledi.
 
Moghaddam, İran makamlarının bu müzakereleri yürütürken daha az gözetime tabi olduklarını da sözlerine ekledi.