İran'da seçim; Urmiye Vilayetinin 12 milletvekillinin 7'sini Kürtler kazandı

İran’da dün gerçekleşen parlamento seçimlerinin kesin olmayan sonucuna göre; Rojhılat’ın Urmiye Eyaleti genelinde 12 parlamenterden 7’sini Kürtler kazandı.

İran'da seçim; Urmiye Vilayetinin 12 milletvekillinin 7'sini Kürtler kazandı

Urmiye Vilayetin’in Azeriler ile Kürtlerin birlikte yaşadığı ve sık sık etnik çatışmalara sahne olan kent merkezi ile diğer seçim bölgelerinde Kürtler 4 milletvekilini Parlamentoya gönderdi. Buna göre Urmiye kent merkezi seçim bölgesinden 2, Maku seçim bölgesinden 1, Şino ile Nakhede seçim bölgesinden 1 olmak üzere Kürtler ile Azerilerin birlikte yaşadığı seçim bölgesinde 4 Kürt milletvekili seçimi kazandı.

Urmiye Seçim Komisyonun açıklamasına göre Maku’da Umer Elipur 41 bin oy alarak kentte ilk kez parlamentoya giden Kürt oldu.

Urmiye kent merkezinde ise Hakim Memekan, Şehin Cihangiri isimli iki Kürt  ile Selman Zakir isimli Azeri seçimi kazandı. İlk kez Urmiye kent merkezinde 2 Kürt parlamentoya girmeye hak kazanıyor.

İran’daki genel seçimlerinde Urmiye’de her zaman 2 Azeri 1 Kürt aday parlamentoya seçiliyordu.

Nakhede ve Şino’dan çıkarılan 1 milletvekilliğini ise Abdulkerim Huseyinzade isimli Kürt aday kazandı. Azeriler ve Kürtlerin birlikte yaşadığı bu seçim bölgesinde her seçimde Azeri adaylar kazanıyordu.

Azeri ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Urmiye’nin Selmas, Sayin Qella, Xoy kentlerinde Kürt adaylar yeterli oyu alamadı.  

Urmiye’nin sadece Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Mehabad kentinde Selam Stude, Bokan’da Kasım Osmani, Piranşar-Serdeşt seçim bölgesinde Kemal Hüseyinpur olmak üzere 3 Kürt aday daha seçimleri kazandı.

Buna göre Urmiye Vilayetinin 12 milletvekilliğinin 7’sini Kürtler aldı.  Diğer Urmiye kent merkezinde Selman Zekir, Salmas’ta Yakub Rezazade, Khoy’da Adıl Necefzade, Sayin Qella’da Muhammed Mirizayi ve Miyandwaw’da Ali Ahmedi isimli 5 Azeri seçime kazandı.

Seçimin kesin olmayan sonucuna göre Urmiye’de 12 milletvekiğinin 7’sini Kürtler 5’ini Azeri vekiller kazandı.