İran’dan Kürt örgütlere bir tehdit daha: 'Bölgeyi terk etmemeleri durumunda...'

Urmiye Hamza Karargahı Komutanı General Muhammed Taki Usanlu, Rojhılatlı Kürt partilere Kürdistan Bölgesi’ni terk etmemeleri durumuda akıllı füzelerle vuracakları tehdidinde bulundu.

İran’dan Kürt örgütlere bir tehdit daha: 'Bölgeyi terk etmemeleri durumunda...'

Son günlerde üst düzey İranlı askeri yetkililerin Rojhılatlı Kürt partilere yönelik tehditlerine bir yenisi daha eklendi.

İran Devrim Ordusu (Pasdaran) Hamza Karargahı (Urmiye) Komutanı General Muhammed Taki Usanlu, “Kutsal savunma haftası” dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Kürdistan Bölgesi’nde üsleri bulunan Rojhılatlı Kürt partileri kastederek, “İran’a huzursuzluk veren bu yapıların karargahlarını yerle bir edeceklerini” söyledi.

Usanlu, “ABD ve İsrail tarafından desteklenen” Kürt örgütlerin “bir önce bölgeyi terk etmeleri gerektiğini, aksi takdirde akıllı füzelerle nokta vuruşu yapacaklarını” ifade etti.

Peşmerge Komutanlığı iddiaları reddediyor

İranlı askeri yetkililer Rojhılatlı Kürt partilerin son zamanlarda askeri faaliyetlerini arttırdığını, ABD, İsrail ve “bazı gerici Arap devletleri” tarafından desteklendiğini ileri sürüyor.

Bu gerekçe ile topçu birlikleri ve insansız hava araçları, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Peşmerge mevzilerini bombalıyor.

Ancak İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Peşmerge Komutanlığı, bu gerekçeleri reddetti.

PDK-Peşmerge Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’a karşı silahlı savaşın başlamadığını ve herhangi bir saldırı gerçekleştirilmediğini açıkladı.

Açıklamada, meydana gelecek gelişmelerin İran’ın “savaş isteyen tavrından” kaynaklandığı kaydedildi.  

Rojhılatlı diğer partiler de farklı açıklamalarla herhangi bir devletten destek aldıklarını reddederek, Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir faaliyet içerisinde bulunmadıklarını duyurdu.

 Kürt örgütler, İran’ı “Kürdistan Bölgesi’ni baskı altına almak ve savaş çıkarmak için bahane aramakla” suçladı.

Tehditlerin ardından bombardıman başladı

Eylül ayının başında Rojhılat sınırına ziyarette bulunan İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Rojhılatlı Kürt partileri tehdit etmiş ve saldırı yapacaklarını açıklamıştı.

Pakpur ayrıca Kürdistan Bölgesi halkından bu partilere ait üs ve karargâhlardan uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Bu açıklamanın akabinde İran topçu birlikleri ve insansız hava araçları, Çoman ilçesine bağlı Balekayeti ve Sidekan’a bağlı Biradost bölgelerini bombalamıştı.

Rojhılatlı partilere yönelik bir tehdit de İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani’den geldi.

12 Eylül’de Tahran'a giden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşen Şemhani, Kürt partilerin “silahsızlandırılması ve Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmasını” istedi.

Daha sonra İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi’nde üsleri bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “yok edene kadar” saldırılarının devam edeceğini söyledi.

/Rudaw