İran'dan Tehdit: Referandumda ısrar ederseniz...

İran'dan Tehdit: Referandumda ısrar ederseniz...

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Debağ. “İranlılar ‘Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız ve onu korumak için her şeyi yaparız.’ diyor.” dedi.

Kürdistan bölgesi 25 Eylül tarihinde referanduma gitmeye hazırlanırken, İran’dan üstü kapalı tehditler gelmeye devam ediyor.

Al-Monitor’un sorularını Tahran’dan telefonla yanıtlayan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Debağ, “İranlılar ‘Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız ve onu korumak için her şeyi yaparız.’ diyor. (…) Ben şahsen Bağdat’ın ve komşu ülkelerin onayı olmadan referanduma gitmenin mutlaka sorun yaratacağını düşünüyorum.” dedi.

Debağ’ın da mensubu olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (YNK) bir heyet 17 Temmuz’da İranlı yetkililerle görüşmeler yaptı. Son 40 yılın büyük bölümünü Tahran’da temsilci olarak geçiren ve İran siyasetini yakından bilen Debağ bu görüşmelerde heyete eşlik etti.

YNK heyetinin Tahran’daki görüşmelerine vakıf olan bir başka kaynak, adının açıklanmaması kaydıyla Tahran’ın referandum konusunda oldukça öfkeli olduğunu söyledi.

Kaynağa göre İran tarafı karşılıklı ilişkilerin ne kadar derin olduğunu hatırlattı, 1975’ten beri İran’ın Kürtlere kritik anlarda yardım ettiğini, en son IŞİD’in ağustos 2014’teki taarruzuna karşı da Kürtlere savunma desteği sağlayan ilk ülke olduğunu söyledi.

Kaynağın aktarımına göre üst düzey bir İranlı yetkili, Irak anayasasının ihtilaflı bölgeler ve Kerkük’le ilgili maddesine atıf yaparak şöyle dedi: “Referandumu durdurursanız Irak içinde sizin için her şeyi yaparız. 140’ıncı Madde’nin uygulanması için size yardımcı olur, bütçedeki payınızın geri verilmesi için Bağdat’a baskı yaparız. Ancak referandumda ısrar ederseniz biz de referandumu durdurmak için gereken her şeyi yaparız. Aklınıza hayalinize gelmeyecek şeyleri…”