'IŞİD İdlib’i Türkiye’ye geçiş kapısı olarak kullanıyor'

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve 2021 yılının ilk yarısındaki 'küresel terör faaliyetleri'nin değerlendirmesini içeren raporda Suriye’nin kuzeyindeki İdlib'in IŞİD için Türkiye'ye "geçiş kapısı" konumunda olduğu yorumu yapıldı.

'IŞİD İdlib’i Türkiye’ye geçiş kapısı olarak kullanıyor'

22 sayfalık raporda Türkiye’de yaşayan Uygur, Türkmen ve diğer Orta Asya kökenlilerin radikal İslamcı terör örgütlerine militan kazandırmada önemli bir kaynak oluşturduğu iddia ediliyor.

Amerika’nın Sesi (VOA) haberine göre, raporda İdlib'in IŞİD üyeleri ve aileleri için stratejik bir konum olmaya devam ettiği değerlendirmesinin yanı sıra, Türkiye’nin Hatay tarafından sınır ihlalinde bulunan bazı IŞİD militanlarını tutukladığı bilgisine de yer verildi. IŞİD ve El-Kaide gibi terör örgütlerinin, Türkiye’de yaşayan Türki cumhuriyetleri kökenli kişileri bünyelerine katmak için yoğun çalışmalarda bulundukları kaydedildi.

IŞİD, El Kaide ve bağlı yapılaşmaların oluşturduğu tehditlerin süreklilik kazandığı, bazı bölgelerde bu tehditlerin azami oranda yükselişe geçtiği de raporda yer alan değerlendirmeler arasında.

Özellikle Batı ve Doğu Afrika'nın her iki terör örgütünün hedefinde olduğu, radikal terör örgütlerinin militan kazanma konusunda eylemlerini arttırdığı belirtilen BM raporunda, çatışma yaşanmayan bölgelerde de tablonun tam tersine geliştiği, salgın hastalık yüzünden yaşanan kapanmaların radikalleşme riskini arttırmasına rağmen terör örgütlerinin insan kaynaklarına ulaşımını yavaşlattığına dikkat çekiliyor.

İdlib’de en az on bin radikal İslamcı militanın bulunduğunun altını çizen raporda, IŞİD’in Suriye’nin bazı bölgelerinde muharebe yeteneklerini yeniden kazanabilmek için 'gerilla savaşı' taktiğine başvurduğu kaydedildi. 

Habere göre, rapor Türkmenistan’da radikal İslamcı terör örgütlerinin militan sayısını her geçen gün daha da arttırdıkları, bu güçlerin Afganistan’da kullanılmak üzere örgütlendiği değerlendirmelerini de içeriyor.