İsrail: Gazze’ye yönelik kuşatma tamamlandı, ateşkes seçeneği masada değil

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze şehrine yönelik kuşatmanın tamamlandığını, ateşkes seçeneğinin de masada olmadığını söyledi.

İsrail: Gazze’ye yönelik kuşatma tamamlandı, ateşkes seçeneği masada değil

Hagari, düzenlediği basın toplantısında İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kara birliklerinin bölgede ilerlediğini aktaran Hagari, Gazze kentine yönelik kuşatmanın tamamlandığını bildirdi.

Hagari, ateşkese dair bir soruya ise "ateşkes seçeneğinin masa olmadığı" cevabını verdi.

Hagari gazetecilere verdiği demeçte, "İsrail askerleri Hamas terör örgütünün merkezi olan Gazze şehrinin kuşatmasını tamamladı" dedi.

İsrail güçlerinin binlerce kişinin öldüğü kuşatma altındaki bölgeyi bombalaması ve kara harekatı nedeniyle dün yüzlerce yabancı ve çifte vatandaş savaştan zarar gören Gazze'den Mısır'a kaçmayı başardı.

Kapı bugün yeniden açılacak

Refah Sınır Kapısındaki bir kaynak, AFP'ye kapının bugün günü tekrar açılacağını ve daha fazla yabancı uyruklu ve yaralı Filistinlinin Gazze Şeridi'nden Mısır'a girmesinin beklendiğini söyledi.

Mısır, 7 bin yabancının Refah Sınır Kapısından tahliyesine yardım etmeyi planladığını söyledi.

Kahire'deki sağlık bakanlığı, yaklaşık dört hafta süren çatışmalardan sonra insanların Gazze'yi terk etmesi için açılan Refah sınır kapısından yalnızca ikinci günde 21 yaralı Filistinlinin ve "72'si çocuk 344 yabancı uyruklu"nun geçtiğini duyurdu.

Seyahat etmesi onaylananların listesinde yüzlerce ABD vatandaşı ve 50 Belçikalının yanı sıra çeşitli Avrupa, Arap, Asya ve Afrika ülkelerinden daha az sayıda kişi yer alıyor.

ABD pasaportu sahibi 14 yaşındaki Salma Shaath geçmeye hazırlanırken, "Yiyecek, su, gaz ve sığınacak yer yoktu. İnsanlar uyumak için hastanelere gidiyordu, çok fazla şehit var, internet yok, iletişim yok, elektrik yok. Evimiz bombalandı... o yüzden Refah'a geldik” dedi.

Blinken yeniden Orta Doğu turuna çıkıyor

Bu arada yeni bir Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas savaşında "her türlü tırmanışı caydırmaya kararlıyız" dedi.

Blinken gazetecilere verdiği demeçte, "Gazze'deki erkek, kadın ve çocuklara verilen zararı en aza indirmek için atılabilecek ve atılması gereken somut adımları konuşacağız” dedi.