İsrail’den İran’ın yeni cumhurbaşkanı Reisi’ye ‘Tahran Kasabı’ benzetmesi

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İbrahim Reisi’nin İran cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin dünya güçlerinin uyanmaları gerektiğine dair bir işaret olduğunu söyledi.

İsrail’den İran’ın yeni cumhurbaşkanı Reisi’ye ‘Tahran Kasabı’ benzetmesi

İsrail basınında çıkan haberlere göre Bennett, ilk kabine toplantısında yaptığı konuşmada, “Reisi’nin İran cumhurbaşkanı seçilmesi, süper güçlerin uyanmaları gerektiğinin bir işareti. Bu, İran nükleer anlaşmasına dönmeden önceki son sinyal. Kiminle uğraştıklarını anlamalılar. Cellat rejimi kitle imha silahlarına sahip olamaz” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de, Reisi’yi hedef alan bir açıklamada bulunarak, onu ‘radikal ve rejimin nükleer emellerine bağlı’ biri olarak nitelendirdi.

Lapid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İran’ın Tahran Kasabı olarak bilinen yeni cumhurbaşkanı, binlerce İranlının ölümünden sorumlu bir radikal. Rejimin nükleer emellerine ve küresel terör kampanyasına da bağlı. Bu seçim, İran’ın nükleer programını derhal durdurma ve yıkıcı bölgesel emellerine son verme kararlılığının yenilenmesini sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Lior Haiat ise, Reisi’nin İran’ın şimdiye kadar ki en radikal cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayarak, “O, 30 binden fazla insanın yargısız infazında doğrudan rolü olduğu için uluslararası toplum tarafından mahkum edilen bir Tahran Kasabı” dedi.

Haiat, ayrıca, “Yeni İran cumhurbaşkanı İran’ın hızla gelişen askeri nükleer programına bağlı biri. Onun seçilmesi İran’ın gizli niyetlerini açıkça ortaya koyuyor ve bu uluslararası toplumda büyük endişe uyandırmalı” şeklinde konuştu.

 (Şarku’l Avsat)