İsveç Başbakanının eşi hükümet uçağı ile uçtu, ülke karıştı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un eşi Birgitta Ed’in hükümet uçağıyla para ödemeden uçması yolsuzluk sayıldı.

İsveç Başbakanının eşi hükümet uçağı ile uçtu, ülke karıştı

İsveç Başbakanının eşi Birgitta Ed, geçen yıl iki kez  seyahat masraflarını kendisi ödemeden hükümet uçağıyla seyahat etti.

İsveç Ulusal TV Kanalı SVT'nin "Uppdrag Granskning" programı olayı araştırmaya başladıktan sonra Başbakan Ulf Kristersson'un maaşından kesinti yapıldı.

Cebinden ödeyecek

Bu konuda kurallar son derece açık: Başbakan'ın eşi, kendisinin resmi görevleri olmaksızın devlet uçağıyla yaptığı seyahatlerde kendisine eşlik ediyorsa, seyahat masraflarını başbakan ödemek zorunda. Ödeme, normal uçuşa denk gelecek şekilde fiyatlandırılıyor. Ayrıca kurallara göre, eşinin otel masraflarının yüzde 25'inide kendi cebinden ödemesi gerekiyor.

Ulf Kristersson, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere geçtiğimiz Temmuz ayında ABD'yi ziyaret ettiğinde, hükümet uçağıyla yapılan gezide eşi Brigitta Kristersson da eşlik etmişti. Aynı ayın ilerleyen günlerinde de, Helsinki'ye yapılan gezisinde de eşi eşlik etmişti.

Kristersson her iki seyehate de eşinin seyahat masraflarını karşılamamış. Bu olay, SVT'den "Uppdrag Granskning" tarafından hazırlanan bir raporda ortaya çıktı. Ancak muhabir Richard Aschberg gezilerle ilgili sorular sorduğunda Kristersson'un ücretinden kesinti yapıldı.

Bakanlık Konseyi Üyesi Hans Bäck programda,''evet soruyu sorduğunuz zaman sistemde kesinti yapılmadığı ortaya çıktı'' diyor ve olayı''biryanlış anlaşılma" olarak açıklıyor.

Kristersson'a, iki seyahat sırasında yaklaşık 16 bin İsveç Kronu tutarındaki uçuş ve otel masraflarının ücretinden düşülmediğini fark edip etmemesi sorulduğunda bakanlar kurulu, sorumluluğun yetkililere ait olduğu yanıtını veriyor.

Hans Bäck, Uppdrag Granskning'e, "Başbakan bize doğru bilgiyi verdi ve bizden yapmamız gerekeni yapmamızı bekledi" diyor.

Hükümet uçağını kimler kullanıyor?

Hükümet uçağı öncelikle kral tarafından kullanılabiliyor, daha sonra öncelik Parlamento Başkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve diğer bakanlar ile Silahlı Kuvvetler komutanlarına veriliyor.

Programda ayrıca devlet uçağının havada olduğu her saatin vergi mükelleflerine maliyetinin bildirilenden çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Kral ve bakanların devlet uçağını kullanırken Silahlı Kuvvetlerin resmi saatlik ücreti 10 bin 800 krondur, ancak programda sunulan rakamlara göre bu, gerçek maliyetin yalnızca küçük bir kısmıdır. Gerçek fiyatın uçuş saati başına 80 bin ila 120 bin İsveç kronu arasında olduğu tahmin ediliyor.

Rahip olmuştu

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un eşi Birgitta Ed geçtiğimiz ay düzenlenen törenle rahip olmuştu.

Birgitta Ed 25 yıl boyunca halkla ilişkiler alanında çalıştıktan sonra, 2017'de kariyer değişikliğine gitti.

Son 7 yıldır din eğitimi alan Birgitta Ed, aynı zamanda bu alanda yüksek lisans sahibi.

Kiliseye kabul edilerek rahip olan Birgitta'nın önümüzdeki yıl aynı katedralde çalışmaya başlayacağı bildirildi.