İsveç hükümetinden Kur’an-ı Kerim yakılmasına ilişkin açıklama

İsveç'te 28 Haziran'da Kurban Bayramı'nın ilk gününde Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı eyleme yönelik tepkiler devam ederken, İsveç Dışişleri Bakanlığı günler sonra söz konusu eylemi kınayan yazılı bir açıklama yaptı.

İsveç hükümetinden Kur’an-ı Kerim yakılmasına ilişkin açıklama

Açıklamada, söz konusu eylem "İslamofobik" olarak nitelendirilerek, "İsveç hükümeti, İsveç'teki gösterilerde bireyler tarafından işlenen İslamofobik eylemlerin Müslümanlara karşı saldırgan olabileceğini tamamen anlıyor. Hiçbir şekilde İsveç hükümetinin görüşlerini yansıtmayan bu eylemleri şiddetle kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, "Kur'an'ın veya başka herhangi bir kutsal kitabın yakılması saldırganca saygısız bir eylem ve açık bir provokasyondur. Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve buna bağlı hoşgörüsüzlük ifadelerinin İsveç'te veya Avrupa'da yeri yoktur" ifadeleri kullanılarak, İsveç'te toplanma, gösteri yapma ve ifade özgürlüğünün anayasal olarak korunduğu belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsveç'te ifade özgürlüğü güçlü bir korumaya sahip ancak doğal olarak bu, hükümetin ifade edilen her görüşü desteklediği anlamına gelmez. Tamamen yasal olan kamusal toplantılar da kutuplaştırıcı ve saldırgan olabilir. Geçen çarşamba günkü gibi gösteriler tam da bu tür gösterilerdir. Ayrıca, İsveç'in iç güvenliği ve emniyeti açısından da ciddi sonuçları var."

İsveç'in başkenti Stockholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin verilmesi, birçok Müslüman ülke başta olmak üzere uluslararası alanda tepkiyle karşılanmıştı.

Stockholm'deki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) büyükelçileri tarafından, İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Jan Knutsson'a bir mesaj iletilerek olaya ilişkin ortak tepki ortaya konulmuştu.

Knutsson, cevaben, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirmiş, İsveç hükümetinin bu İslam karşıtı eylemi güçlü bir şekilde reddettiğini ve Müslümanların hassasiyetlerini anladıklarını belirtmişti.

İslam ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya'nın aralarında bulunduğu birçok devletin tepki gösterdiği İsveç, olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Arap Parlamentolar Birliği, eylemin dünya Müslümanları için "kışkırtıcı" olduğunu belirterek, İsveç'in eyleme izin vermesini kınayan bir açıklama yayımlamıştı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, eylemi kınayan açıklama yapmıştı. Açıklamada, İsveç hükümetine tüm dünyadaki Müslümanların tepkisini çeken bu tür eylemlerin engellenmesi çağrısında bulunulmuştu.

Tepkilerin ardından İsveç polisi, Kur'an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştiren kişi hakkında "halk grubuna karşı tahrik" suçundan şikayette bulunduklarını açıklamıştı.