İsveçli vekillerden Türkiye’de Kürtçe’nin resmi dil olmasına destek

İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu’nun (FKKS) Kürtçenin Türkiye’de resmi dil olması için başlattığı kampanyaya İsveç Parlamentosunda 21 milletvekili destekledi.

İsveçli vekillerden Türkiye’de Kürtçe’nin resmi dil olmasına destek

İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu (FKKS), 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle bir imza kampanyası başlattı.

FKKS Genel Başkanı Kovan Amedî adına yapılan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

 “Kürt dilinin karşılaştığı zorlukları vurgulamak istiyoruz. Kürt dili artık aile içerisinde, pazarda ve sokaklarda kullanılmıyor. Özellikle yeni nesil Kürtler arasında Kürtçe konuşuluyor.

Kürtçenin varlığını sürdürebilmesi, Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de eğitim dili ve resmi bir dil olması için ciddi bir çalışma gereklidir.

Kuzey Kürdistan'da Kürtçeyi eğitim dili haline getirmek için son birkaç yıldır eğitim hakkını elde etmek ve Kürtçenin günlük hayatta kullanılması için çeşitli platformlar kuruldu. İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu da bu çabaları destekliyor.

Kampanyamız İsveç ve birçok Avrupa ülkesi ile Kürdistan’da devam edecek. Kampanyamızın İsveç'te 20’nin üzerinde milletvekilinin desteğini gösterdiği meclis koridorlarına da ulaşmış olması bizleri inanılmaz gururlandırıyor. Türkiye'de Kürtçe resmi dil ve eğitim dili olarak tanınana kadar bu kampanya devam edecek ve durmayacaktır.

Bu kampanyaya imza atan tüm milletvekillerimize ve bizimle birlikte kampanyaya katılan tüm kuruluşlara da en içtrten dileklerimizle teşekkürlerimizi sunarız.”

Bu kampanyaya imza atan milletvekilleri şunlar:

Alireza Akhondi (C) - Gulan Avci (L) - Mats Berglund (MP) - Gudrun Bruneg ård (KD) - Joar Forsell (L) - Roza Guclu Hedin (S) - Johanna Haraldsson (S) - Niklas Karlsson (S) Serkan Köse (S) - Fredrik Malm (L) - Laila Naraghi (S) - Leif Nysmeds (S) - Ola Möller (S) - Lawen Redar (S) - Maria Strömkvist (S) - Gunilla Svantorp (S) - Mattias Vepsä (S) - Anna Wallentheim (S) - Hanna Westerén (S) - Carina Fatebrink (S) - Anders Österberg (S)

Rudaw