James Jeffrey'den Türkiye'ye 'Savaş Suçu' isnadı

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye komutası altındaki Suriye muhalif güçlerinin savaş suçu işlediğini savundu.

James Jeffrey'den Türkiye'ye 'Savaş Suçu' isnadı

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye komutası altındaki Suriye muhalif güçlerinin savaş suçu işlediğini savundu.

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi’nin oturumunda konuşan Jeffrey, "Türk komutası altındaki Türkiye destekli Suriye muhalif güçlerinin en az bir örnekte savaş suçu işlediğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Maryland eyaletinin Demokrat Senatörü Ben Cardin’in, ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinde kalması durumunda Türk ordusunun onlara saldırma olasılığıyla ilgili soruları yanıtlayan Jeffrey, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) işlediğini belirttiği savaş suçu iddiasıyla ilgili, "Bir açıklama talep etmek için Türkiye ile temasa geçtik" dedi.

Jeffrey'in açıklamalarının satır başları şöyle:

"Türk askeri saldırısı, Suriye'de Kürtlerin liderliğindeki militanlar arasında yüzlercesinin ölümüne neden oldu. Başkan Trump'ın Kuzey Suriye'den ani bir kararla asker çekme kararının ardından gerçekleşen askeri harekat aynı zamanda bir savaş suçuna da neden oldu.

Türk komutası altındaki Türkiye destekli Suriye muhalif güçlerinin en az bir örnekte savaş suçu işlediğini söyleyebiliriz. Bir açıklama talep etmek için Türkiye ile temasa geçtik."

Haberde şu detaylara yer verildi:

"Başkanın birdenbire asker çekme kararına dikkat çeken Jeffrey, karardan önceden haberdar edilmediğini belirtti. Jeffrey, Türk askeri saldırısının ilk günlerdeki çatışmaların kaotik sonuçlarına da ışık tuttu ve ateşkes öncesinde, ABD'nin müttefiki Kürt savaşçılardan yüzlercesinin öldüğünü kaydetti.

Özel temsilci, çatışmalar sırasında düzinelerce IŞİD militanının da kaçtığının altını çizdi. ABD'nin bu militanların nerede olduğunu bilmediğini ifade eden Jeffrey, kaçanların yakalanması gibi bir planın da olmadığını söyledi. 

Başkanın ani çekilme kararı, bölgeden komşu Irak'a mülteci akınını da doğurdu. 

Kürtlere destek verenler, ABD'nin çekilmesinin bir ihanet olduğuna inanıyor. Kürt bir yetkili, 'ABD bize her zaman soykırıma maruz kalmayacağımız sözü verdi. Sadece sözlerini tutmalarını bekledik' dedi."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz