Karayılan: Türkiye, Afrin’e saldırırsa, bu AKP-MHP rejiminin bitişi olur

Karayılan: Türkiye, Afrin’e saldırırsa, bu AKP-MHP rejiminin bitişi olur

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türkiye'nin Efrin’e yönelik olası operasyonunu değerlendirerek “Eğer Türkiye, Efrin’e elini uzatırsa, bu Rusya, İran ve Suriye’nin bu durumu onayladıklarını gösterir ve bu AKP-MHP rejimi için de bitişin başlangıcı olur. ” dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Dengê Kurdistan radyosuna Rojava (Suriye Kürdistanı) ve Kuzey Suriye’deki hareketliliği ve Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyon düzenleyeceğine yönelik haberleri değerlendirdi.

“Önümüzdeki süreçte Efrin ve Şehba’da bir savaşın çıkma durumu söz konusu olabilir mi?” şeklindeki soruya Karayılan cevaben şunları ifade etti:

“Doğrudur, bu konuya ilişkin bazı haberler var ve basında da bu konu çok fazla işleniyor. Türkiye devleti, özellikle Suriye, Ortadoğu ve Rojava Kürdistanı’na yönelik politikalarında başarısız olmuştur. Eğer Türkiye, Efrin’e elini uzatırsa, bu Rusya, İran ve Suriye’nin bu durumu onayladıklarını gösterir. Yoksa başka şekilde bu mümkün değildir. Halkımızda, Türkiye devletinin yapacağı böylesi bir saldırıyı, bu devletlerin onayıyla yaptığını bilmelidir.

Özellikle Rusya’nın bu konuda temel bir rolü vardır. Türkiye, Cerablus ve Bab’a da Rusya’nın, hatta uluslararası koalisyon güçlerinin izniyle girebildi. Bu yüzden bu devletler arası bir meseledir. Türk devleti taviz veriyor, Türkiye’yi peşkeş ederek, kendine bir yol açmak istiyor. Ve böylece Suriye’de bazı yerlerde yer edinmek istiyor. Bu çerçevede bir diplomatik çabası var ve askeri anlamda da bazı güçleri de toplamış.

Eğer Türk devleti, Efrin’e saldırırsa, bu AKP-MHP rejimi için bitişin başlangıcı olur

Fakat şunu açıkça belirtelim ki, DAIŞ, Kobanê’ye saldırdığında, “Kobanê, Stalingrad olacak ve DAIŞ’in, Kobanê’ye saldırısı, DAIŞ’in bitişinin başlangıcı olacak” dedik. Aradan 3 yıl geçti. Bu sözler doğrulandı. Kobanê, Stalingrad oldu hatta Stalingrad’ı geçti ve Kobanê, DAIŞ’in düşüşünün başlangıcı oldu. Bugün DAIŞ’in başkenti düşme sürecindedir.

Şimdi yine aynı şeyi söylüyoruz. Eğer Türk devleti, Efrin’e saldırırsa, bu AKP-MHP rejimi için bitişin başlangıcı olur. Çünkü Efrin halkı direnir ve burada büyük bir savaş olur. Bu savaşta haklı olan Kürdistan halkı kazanır. Bu yüzden Efrin’e girmek öyle kolay değildir.

 Türkiye'ni Şehba üzerine hesapları var

Zaten şimdi bir savaş var, Türk devleti her gün top, tank ve doçkalarıyla Cindiresten, Şehba’ya kadar bir saldırı içerisindedir. Onların Şehba üzerine bazı hesapları var. Burası da Efrin’e bağlı bir alandır. Bu topraklarda daha çok Kürt, ayrıca Arap ve Türkmen halkları da yaşamaktadır. Görülüyor ki Şehba üzerine bir hesapları var. Tıl-Rifat’tan, Minixe kadar olan Şehba alanını işgal etme planları vardır.

Buraya bir saldırı geliştirebilirler. Ancak Efrin’in tümüne kolay kolay saldıramazlar. Onlar açısından bu zor bir durumdur. Burası onlar için Kobanê’ ye döner. Fakat Şehba hattından saldırmaları mümkündür. Tabi orada da Ceyş El-Suwar güçleri var. Orada, Araplar, Türkmenler, Kürtler ve YPG-YPJ var. Yani orada çok çetin bir savaş olur. Ama bunu yapabilirler mi, yapamazlar mı?

Yeni bir Kürt-Türk savaşı çıkabilir

Artık kimse Türk devleti karşısında savunmasız değil, öyle istediği zaman girip, işgal edecekleri bir durum yok. Bu çetin bir savaş demektir. Aynı zamanda bu savaş sadece Şehba ile sınırlı kalmaz. Türk devletinin yeni bir Kürt diyarını işgal etmesi, yeni bir Kürt, Türk savaşına dönüşebilir. Bu açıdan bu yeni bir durum anlamına gelir.

Artık Kürtler güçlüdürler. Rojava devrimi bugün büyük bir güçtür. Büyük orduların yapamadıklarını, YPG, Rakka ve çevresinde yapmaktadır. Eğer Türk ordusu gelirse, onun karşısında çetin bir direnişin olacağı açıktır. Biz böyle düşünüyor ve böyle inanıyoruz.

Özellikle Efrin halkımız, çok yurtsever ve direnişçidir. Oradaki halkımızı çok iyi tanıyoruz. Olabilecek bütün durumlara karşı kendilerini hazırlamalıdırlar. Ama bunu da bilsinler ki Efrin’e girmek öyle kolay olmayacaktır. Fakat yine de bir olasılık olarak, her türlü durum karşısında tedbirli olmak gerekiyor.”