Karşılıklı suçlama savaşında Çin’den son hamle: “ABD bir şeyler mi gizliyor?”

Karşılıklı suçlama savaşında Çin’den son hamle: “ABD bir şeyler mi gizliyor?”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsüyse Pekin’in ithamlarına “Bu suçlamayı kendi vatandaşlarına yasakladıkları sosyal medya platformları üzerinden yapıyor olmaları ironik” yanıtını verdi.

Washington-Pekin hattında suçlama yarışına dönüşen koronavirüs krizinde Çin yönetiminden yeni bir çıkış geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda “ABD yönetiminin Kovid-19 salgınını ele alışına dair gittikçe büyüyen şüpheler olduğu” iddia edildi.

Söz konusu paylaşımda, “ABD’de ilk enfeksiyon ne zaman görüldü? ABD yönetiminin sakladığı bir şeyler mi var? Neden başkalarını suçlamayı tercih ediyorlar? Amerikan halkının ve uluslararası kamuoyunun ABD yönetiminden bir cevap almaya ihtiyacı var” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Çin Dışişleri Bakanlığı’nın sözcüsü Geng Shuang da düzenlediği basın toplantısı sırasında “Amerikalı siyasetçiler sürekli gerçeği inkar ediyor ve arsız yalanlar söylüyor” dedi.

AFP’nin haberine göre Geng, “Onların tek bir gayesi var: Salgını önleme ve kontrol altına alma konusunda verdikleri zayıf karşılığın sorumluluğundan kaçmak ve kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmek” diye ekledi.

Newsweek’e açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsüyse, Başkan Donald Trump’ın ve Bakan Mike Pompeo’nun “Kovid-19 krizini ele alışla ilgili sorulara düzenli olarak yanıtlar verdiğini” belirtti.

Çin’in “salgının kaynağına dair şeffaflık konusunda saldırganca direndiğini” kaydeden sözcü şöyle devam etti:

Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilisi ve propaganda kuruluşları, vahşi komplo teorilerini onayladı, uluslararası düzeyde saygın gazetecilere, bilim insanlarına ve akademisyenlere iftira attı ve demokratik yollarla seçilmiş yetkilileri profesyonellik dışı bir dil kullanarak küçümsedi. İşin ironik kısmı bunu da kendi vatandaşlarının erişimine izin vermedikleri sosyal medya platformları üzerinden yapmaları.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo iki hafta önceki açıklamasında Çin yönetimini salgın hakkında zamanında bilgi vermediği gerekçesiyle eleştirerek, “sorumluların hesap vereceği zamanın geleceği” tehdidinde bulunmuştu.

Trump ise birkaç gün önce yaptığı açıklamada, ABD'de virüs vakalarının rapor edilenden daha çok olduğu iddialarına ilişkin "Rakamları çok doğru bildiriyoruz. Diğer ülkelere bakarsanız, mesela Çin'e bakın, ben doğru rakamları aktardıklarını düşünmüyorum” demişti.

Çin’le ilgili ciddi soruşturmalar yürüttüklerini de söyleyen Trump, “Biz virüsün ilk çıktığı yerde durdurulabileceğini düşünüyoruz. Çin bunu çok hızlı bir şekilde durdurabilirdi ve bu salgın tüm dünyaya sıçramazdı” diye konuşmuştu.

ABD’de ayrıca Missouri Başsavcılığı, Çin hükümetini ve ÇKP’yi salgında ''bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği'' gerekçesiyle mahkemeye vermişti.

Salgının çıkış yerinin Çin’in Hubey eyaletindeki Vuhan kenti olduğu belirtilirken, Batılı bazı devletler Pekin yönetimini koronavirüs konusunda şeffaf olmamakla ve salgının erken uyarılarını örtbas edip hasta-ölü sayısını düşük bildirmekle itham ediyor.

Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Çin ise komplo teorilerine ve söylentilere maruz kaldığını savunuyor.