Kaymakamlıktan Cizre Kültür ve Sanat Festivali konserine yasak

Cizre Kültür ve Sanat Festivali kapsamındaki konser kaymakamlıkça yasaklandığı bildirildi.

Kaymakamlıktan Cizre Kültür ve Sanat Festivali konserine yasak
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Sanatça Organizasyonu tarafından 11-12 kasım tarihlerinde organize edilen Cizre Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılacak konser, Cizre Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Konserin gerçekleşeceği salon mühürlendi. 
 
Yasak, yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklaması öncesinde Sanat Sokağı’nı ablukaya alan polis, basın açıklamasına izin vermeyeceğini belirti. Alkış, zılgıt ve “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganıyla polise tepki gösteren grup oturma eylemine geçti.
 
Oturma eyleminin ardından “Em bi zimanê xwe, hunera xwe û çanda xwe hene! Em bi hev re çanda xwe bidin jiyîn!”  (Dilimiz, sanatımız ve kültürümüzle varız! Hep beraber kültürümüzü yaşatalım!) yazılı pankart açılarak basın açıklaması yapıldı.
 
Basın açıklamasında bir konuşma yapan KESK Üyesi Murat Özbey, toplumun renginden, kültür ve sanatından rahatsız olan egemenlerin her zaman asimilasyon ve kırım politikalarını yürüttüğünü belirtti. Özbey, “Bugün de Kürt kültürü ve dili üzerindeki yasakçı uygulamalarla karşı karşıyayız. Dil, kültür, yöresel kıyafetlerin yasaklanmasıyla inkara devam ediyorlar. Yüz yılardır Kürt halkı sistematik bir şekilde hem asimile edilmeye çalışılıyor hem de yok edilmek isteniyor” dedi.
 
Cizre’de yapacakları kültür ve sanat festivali kapsamında gerçekleştirecekleri konserin yasaklandığını ifade eden Özbey, “Kültür ve sanat programlarımız sudan bahanelerle yasaklanıyor. Faaliyetlerimiz kriminalize ediliyor. Varlığını Kürt halkının kültürü ve kimliğini yok etmek üzere kuran sistem, konserimizi gerçekleştireceğimiz düğün salonuna mühür vurarak kapattı. Bununla sadece kendileri ve kendilerine yakın kişilerin eylem etkinliklerin sürmesini istiyorlar” diye konuştu.
 
Kentteki halkın iradesinin yok sayıldığına dikkat çeken Özbey, “Cizre Kaymakamının bu yasakçı tavrını şiddetle kınıyoruz. Hiçbir zaman bu yasaklara karşı boyun eğmeyeceğiz. Kültür ve dil mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.