Cemil Bayık: 'Çözüm yeri Meclis, muhatap HDP'dir'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Irak seçimleri için YNK’ye destek isteyerek, “YNK’de yer alanların ya da dışında olanların fikirleri ne olursa olsun herkes bu seçimlerden YNK’nin güçlü çıkması için çalışmalı” dedi.

Cemil Bayık: 'Çözüm yeri Meclis, muhatap HDP'dir'

Cemil Bayık, Avrupa’da yayın yapan Stêrk Tv’de yayınlanan bir söyleşide, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK’ye karşı gerçekleştirdiği operasyonlar, Türkiye gündemi ve Irak seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TSK’nın operasyonlarda “sonuç alamadığını ve bu nedenle kimyasal silahlara başvurduğunu” savunan Bayık, “Bir ayda 157 kez kimyasal silah kullandı. Birçok arkadaş kimyasal silahla şehit düştü. Düşman buna rağmen sonuç alamıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde PKK’lilere karşı düzenlenen suikastlere işaret eden Bayık, “Türkiye’nin bilinçli bir olarak Kürdistan Bölgesi’ni karıştırmak istediğini” ileri sürdü.

Türkiye’nin özellikle Irak seçimleri yaklaşıtığında “kaos yaratttığını ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) seçimlerden zayıf çıkmasını hedeflediğini” iddia eden Bayık, Kürdistan Bölgesi’nde “seçimlerde YNK güçlü çıksın diye çalışması gerektiğini” söyledi.

Bayık, şöyle devam etti:

“Bu seçim, sıradan bir seçim değil. Bu süreçte suikastleri arttırarak bir karışıklık yaratmak, YNK’deki sorunları daha da büyütmek ve halk arasında da parçalı bir durum yaratmak istediler. Bu şekilde YNK’nin seçimlerden zayıf çıkmasını sağlamak ve YNK bölgelerinde bir takım hesaplar devreye koymak istiyorlar. Bu çok açık. YNK’nin ve Süleymaniyeli halkımızın da bunun farkında olduğunu tahmin ediyorum. Bu yüzden dikkatli olmalı ve bu oyunlara gelmemeliler. YNK’de yer alanların ya da YNK dışında olanların fikirleri ne olursa olsun herkes bu seçimlerden YNK’nin güçlü çıkması için çalışmalı. Düşmanın oyunu boşa çıkmalıdır. Bizim yaklaşımımız da YNK’nin bu seçimlerden güçlü bir şekilde çıkması, zayıf düşmemesidir. Bu yüzden kimse meseleye dar yaklaşmamalı.”

"Çözüm yeri Meclis, muhatap HDP'dir"

Türkiye’de son dönedem “Kürt sorununda muhatap kim” tartışmalarına da değinen Cemil Bayık, “bu tartışmaların anlamsız olduğunu” ifade ederek, “Muhatap kim tartışması yanlıştır. Zaten yıllar önce ‘Çözüm yeri meclistir, HDP muhataptır’ diyen Rêber Apo’dur” dedi.

Bazılarının CHP’nin seçim hesabı yaptığı için Kürt sorununu dile getirdiğini söylediğini belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, “Kürt sorununun artık daha da büyüdüğünü gördüler ve CHP bu yüzden Kürt sorununu tekrar gündeme getirdi. Eğer AKP-MHP siyasetini boşa düşürmeseydik, CHP Kürt sorununu gündeme getirmeye cesaret edemezdi. CHP geçmişten beri var, neden daha önce Kürt sorununu dile getirmiyordu? Kürt sorunu bugün mü ortaya çıktı? Hayır 100 yıldır var” ifadelerini kullandı.

Cemil Bayık, “AKP’nin ‘Çöktürme Planı’nı hemen hemen boşa çıkarttık. O siyaset artık iflas etti. Hamlenin ikinci yılında da hedefimiz bu iktidarın sonunu getirmek. Faşizme karşı bu temelde mücadele edilirse iktidar tamamen kaybedecektir” ifadelerini kullandı.