KDP: Cumhurbaşkanı adayımızı geri çektik, Latif Reşid'e oy vereceğiz

KDP Politbüro üyesi ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Kürt toplumu, kamuoyu ve Irak'ın çıkarları için cumhurbaşkanı adaylarını geri çekerek diğer aday Latif Reşid'e oy vermeye karar verdiklerini söyledi.

KDP: Cumhurbaşkanı adayımızı geri çektik, Latif Reşid'e oy vereceğiz

Bağdat’ta Başkan Barzani’nin ofisinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyeti ile bir araya gelen Fuad Hüseyin, Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada, Irak cumhurbaşkanı adayı Reber Ahmed’in adaylığını geri çektiğini söyledi.

Hüseyin, diğer bir aday olan Dr. Latif Reşid’i desteklediklerini ve parlamentoda geniş fraksiyonlara sahip diğer siyasi güçlerden de destek sözü aldıklarını söyledi.

Bağdat'taki Kürt partilerinin çoğunun Reşid'e oy vereceğini belirten Hüseyin, “Uzun süredir KYB ile aday konusunda bir uzlaşma aradık, onlar kendi adaylarını destekleme konusunda ısrarcı oldu. KYB'nin içinde tek aday yoktu birçok aday vardı. Sonuç olarak adayımızı Kürt toplumu, kamuoyu ve Irak'ın çıkarlarını gözeterek geri çektik. Dr. Latif Reşid'i destekleyeceğiz” dedi.

Hüseyin, şimdiki durumun 2018’dekinden farklı olduğunu ve aynı senaryonun tekrarlanmamasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Şiilerin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani ile Kürtlerin taleplerini görüştüklerini ifade eden Hüseyin, “Bugün amacımıza ulaşacağız” diye konuştu.

KDP’den açıklama

Öte yandan KDP, Kürt partileri arasında “tek aday” konusunda uzlaşı sağlanamadığını ve bununla birlikte kendi adayları Reber Ahmed’i yarıştan çektiklerini duyurdu.

Irak'ta 2003 sonrası kurulan siyasi denkleme göre cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor.

Parlamentoda bugün düzenlenecek oturumda cumhurbaşkanlığı seçimi için aralarında bağımsızların da olduğu 33 kişi yarışacak.

KDP, cumhurbaşkanlığı için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed'i, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i aday göstermişti.

Seçilecek cumhurbaşkanının, İran destekli Şii grupların başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’ye hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor.

Irak’ta 10 Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerin üzerinden bir yıldan fazla geçmesine rağmen henüz yeni hükümet kurulamadı.