Neçirvan Barzani: Kürt sorunu eski bir hatanın ve haritanın sonucudur

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Kürt meselesi büyük bir sorundur ve çözümü de bölge barışı açısından önemlidir” dedi.

Neçirvan Barzani: Kürt sorunu eski bir hatanın ve haritanın sonucudur

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürt sorunun çözümünün Ortadoğu’nun istikrarını artttıracağını ve barışı sağlayacağını belirterek, çelişkili olan tarafların sorunlarını barışçıl şekilde çözmesi çağrısı yaptı.

Kürdistan Amerikan Üniversitesi’nin düzenlediği Ortadoğu’da Barış ve İstikrar Forumu’nun ikinci gün oturumunda konuşan Neçirvan Barzani, bölgenin güvenlik durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Neçirvan Barzani, “Ortadoğu’daki sorunlar sadece bölge ülkelerinin güvenlik ve ilişkilerini krize sokmakla kalmamış aynı zamanda büyük ülkelerin çıkarları ve dünya barışına da tehdit oluşturmuştur. Bölgede yaşananlar, eski bir hatanın ve bölgede birçok siyasi sorunu çözümsüz bırakan Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşan jeopolitik haritanın sonucudur. Bunlardan biri de Kürt meselesidir” dedi.

“Kürt meselesi büyük bir sorundur ve çözümü de bölge barışı açısından önemlidir” diyen Barzani, “Ayrıca diğer bileşenlerin de sorunları savaş sonrası baş göstermiştir” ifadesini kullandı.

Barzani, “Arap Baharı” sonrası bazı ülkelerin bölgede hegemonyasının artırmasına neden olduğunu ve süper büyük güçlerin  bölgede savaşın bir parçası olmasına neden olduğunu dile getirdi.

Ortadoğu’daki etniki ve mezhebi çatışmalarda hoşgörü kültürünün olmamasından ötürü derinleştiğine dikkat çeken Barzani, “Bölgedeki eski zihniyet sahipleri çatışmaları körükleyerek bölgedeki egemenliklerini  güçlendirmek istemektedirler” dedi.

Bölgede istikrarın sağlanamamasını nedenlerinden birinin “terör” meselesi olduğunun altını çizen Neçirvan Barzani, “Bölgede ekonomik, siyasi, toplumsal, eğitim ve kültür alanlarında stratejik reformların yapılmaması ve terör finansının kurutulmaması bölgede terörün ortaya çıkmasına zemin sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 Irak’ta bazı grup ve siyasi partilerin anayasa ve yasalardan daha yetkin olduğunu belirten Neçirvan Barzani, bunun sonucu olarak da Irak’ta yaşanan olayları işaret etti.

"Stratejimiz, Irak ve bölge için Kürdistan Bölgesi’nin istikrarının devamını sağlamaktır” diyen Barzani son olarak şunları ifade etti:

“Bizim düşüncemize göre sorunların tek çözüm yolu siyasi çözümdür. Birbiriyle savaşanlar, çözüm için oturmalı. Baskı ve zor kullanmak hiçbir sorun çözmez ve halkı taleplerinden soğutmaz. Savaş hiçbir sorunu çözmez. Son tahlilde diyalog masasına dönüp anlaşmak gerekiyor. Savaş ve silahlanma, Ortadoğu’nun büyük miktarda bütçe ve parasını boşa akıtmıştır.”