KDP-KYB üst düzey toplantısının ardından ortak açıklama

Başkent Erbil bugün KDP-KYB üst düzey toplantısına ev sahipliği yaptı.

KDP-KYB üst düzey toplantısının ardından ortak açıklama

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Bürosu'nun Pirmam'daki genel merkezinde düzenlenen ve yaklaşık beş saat süren toplantının ardından ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, "İki taraf, Kürdistan Bölgesi'nin geleceğini korumak için koordinasyon ve birlikte çalışma ihtiyacını vurguladı. Tüm siyasi güçlerin ve partilerin bir araya gelmesinin gerekliliği vurgulandı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre iki taraf, ortak noktaların güçlendirilmesi ve sorunların Kürdistan'ın ulusal çıkarları doğrultusunda çözülmesi konusunda mutabakata vardı.

KDP-KYB ortak açıklamasına göre toplantının bir diğer başlığında ise Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin, Kürdistan Bölgesi'nin mali hakları ve maaşların sağlanması için Irak anayasası çerçevesinde atacağı  adımlar ele alındı.

Rûdaw muhabiri, iki tarafın, ödenmeyen maaşlar nedeniye boykotta olan öğretmenlerin durumu, maaşlar düzenli olarak nasıl ödeneceği, yaklaşan parlamento seçimleri, alt yapı hizmetleri ve diğer birçok konuyu da ele aldığını bildirdi.

Toplantıda özelde Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki durum, genel olarak ise bölgedeki hassas durum ele alındı. İki parti de Kürdistan Bölgesi'nin bütünlüğünün korunması için koordinasyon ve işbirliğinin yanı sıra tüm siyasi güçlerin bir araya gelmesi ve uygun ortak bir strateji oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Taraflar ortak noktaların güçlendirilmesi ve sorunların Kürdistan'ın ulusal çıkarları doğrultusunda çözülmesi konusunda mutabakata vardı.

Ayrıca bu tür toplantıların gelecekte de yapılaması yönünde anlayış birliğine varıldı.

Ne olmuştu?

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üst düzey yönetimi bugün başkent Erbil'de bir araya geldi. Toplantının gündeminde KDP-KYB ve Erbil-Bağdat ilişkileri ile Gazze’deki savaşın Kürdistan Bölgesi ve Irak’a yansımaları vardı.

KYB lideri Bafıl Talabani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığındaki KYB heyeti, KDP heyeti ile bir araya geldi.

İki parti arasında dört ay aradan sonra gerçekleştirilen toplantıda KDP Başkan Yardımcıları Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani de hazır bulundu.

KDP heytinde Fazıl Mirani, Hoşyar Zebari, Cafer Eminki, Piştivan Sadık ve Mahmud Muhammed, KYB heyetinde ise İmad Ahmed, Sadi Ahmed Pire, Şalaw Ali Askeri, Derbaz Kosret Resul ve Rıfat Abdullah yer aldı. /Rudaw