Kerkük Havalimanı tabelalarında Kürtçe yok; Kürtler tepkili

Kerkük Uluslararası Havalimanı'nın açılışına Kürt temsilciler davet edilmedi. Havalimanı tabelalarında Kürtçeye yer verilmemesi ise eleştirilere neden oldu. Kerkük milletvekili Necwa Kakai, gecikme ve yolsuzluk konularını araştırmak için havaalanını ziyaret edeceklerini söyledi.

Kerkük Havalimanı tabelalarında Kürtçe yok; Kürtler tepkili
Foto:Rudaw

Kerkük kentinde daha önce askeri üs olarak kullanılan havalimanı 16 Ekim günü düzenlenen törenle resmi olarak hizmete açıldı.

Açılışa Irak Başbakan Vekili ve Ulaştırma Bakanı Nasır Hüseyin eş-Şibli, Irak Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Nail Said Abdulhadi, Maliye Bakanı Vekili Huyam Nimet ve Kerkük Valisi Rakan Said Cuburi katıldı.

Ne Kürtler ne de Kürtçe yok

Toplam 10 dakika süren törene Kürt temsilcilerin davet edilmemesi ise eleştiri konusu oldu.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kerkük milletvekili Necwa Kakai, "Açılış törenine hiçbir Kürt yetkili veya parlamenter davet edilmedi” dedi.

Irak Anayasası’nda ülkenin resmi dili “Arapça ve Kürtçe” olarak geçiyor. Kerkük’teki tüm resmi kurumların tabelasında bu iki dil kullanılıyor. Ancak Havalimanının ana tabelasında sadece Arapça ve İngilizcenin yer alması ve Kürtçenin göz ardı edilmesi de tepkilere neden oldu.

Milletvekili Kakai, “Havalimanı tabelasında Kürtçenin yer almaması Irak Anayasasının 4’üncü maddesine aykırıdır. Konu hakkında bilgi almak, gecikme ve yolsuzluk konularını araştırmak için önümüzdeki günlerde havaalanını ziyaret edeceğiz. Bu konuda kentin idaresini elinde bulunduran Rakan Cuburi’den de izahat isteyeceğiz” diye konuştu. /Rudaw