Kerkük İl Meclisi'nde Hewlêr-Bağdat tartışması

Kerkük İl Meclisi'nde Hewlêr-Bağdat tartışması

G. Kürdistan'ın bağımsızlık 25 Eylül'de gerçekleşen bağımsızlık referandumundan sonra Kerkük'te, il meclisi içindeki tartışma derinleşiyor. İl Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan Kürt üyeler bundan sonra Hewlêr kararlarına bağlı olacaklarını söylerken, Türkmen vekiller buna karşı.

Irak’ta Bağdat ile Hewlêr arasındaki tartışmalı bölgelerin en önemlisi sayılan petrol zengini Kerkük’te, bağımsızlık referandumu için sandık kurulması sonrası il meclisinde gerilim yaşanıyor. İl Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Kardeşlik Listesi’nin lideri Muhammed Kemal, artık Hewlêr’in kararlarını dikkate alacaklarını savundu. Kemal, “Kerkük’te referandum düzenledik. Referandum kanununa göre Kürdistan Bölgesi’ne bağlıyız. Kürdistan parlamentosunun kararlarına bağlı olacağız. Irak parlamentosunun kararlarına değil” dedi.

İl Meclisi’ndeki Türkmen listesinin lideri Ali Mehdi ise ise KDP, KYB, Komünist Parti ve bazı Türkmenlerden oluşan Kardeşlik Listesi’ne tepki gösterdi. Mehdi, Kardeşlik Listesi’nin ele geçirdiğini savunduğu il meclisinin feshedilmesini istedi. Türkmen üye, “İl Meclisi Kerkük’ün değil, Kardeşlik Listesi’nin meclisi haline geldi. Irak parlamentosunun ve hükümetinin aldığı kararları destekliyoruz”diye konuştu.

Arap üyelerden Ramla Ubedi ise ani kararlar alınmaması için uyarıda bulundu. Fesih talebine karşı çıkan Ubedi, “Bu mesele daha fazla sorumluluk gerektiriyor çünkü durum tehlikeli ve vilayette kaos yaratacak” dedi.