Kızıl Kürdistan Başkanı Mustafayev, resmi törenle son yolculuğuna uğurlanacak

Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi eski Başkanı ve Laçin Kürt Cumhuriyeti Başkanı Wekil Mustafayev'in cenazesi toprağa verilmek üzere Kürdistan Bölgesi'ne getiriliyor.

Kızıl Kürdistan Başkanı Mustafayev, resmi törenle son yolculuğuna uğurlanacak

Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi eski Başkanı ve Laçin Kürt Cumhuriyeti Başkanı Wekil Mustafayev'in cenazesi toprağa verilmek üzere Kürdistan Bölgesi'ne getiriliyor.
 

19 Nisan'da Belçika’da hayatını kaybeden Mustafayev, vasiyeti üzerine Kürdistan Bölgesi'ne getirilerek resmi törenle son yolculuğuna uğurlanacak. 


"Nerde Kürt ve Kürdistan ismini duyarsa sevinirdi"

Rûdaw'a konuşan Sıdkı Tirwanşi, "Mustafayev’in bu vasiyetini Başkan Neçirvan Barzani'nin ofisine ilettik. Bunun üzerine Barzani'nin ofisi onun cenazesini şanına yaraşır bir şekilde getirerek törenle defnetmeyi görev olarak bildi" dedi.

Rus bir kadın ile evlenen Mustafaev'in bir kızı, iki de erkek çocuğu var.

Mustafayev'in kızı Luyza Mustafayev ise, "Babamın gönlü o kadar genişti ki herşeyi seviyordu. Halkını ve vatanını çok seviyordu. Nerde 'Kürt' ve 'Kürdistan' ismini duyarsa sevinirdi" ifadelerini kullandı.
 

"Gerçek bir fenomendi"

Mustafayev'in yakın arkadaşı Cevad Xerzan, "Vekil bey, Kürdistan'ın tek bir parçasını düşünmüyordu. Gerçek bir fenomen gibiydi. Rojava, Rojhılat, Kuzey, Güney, Kürdistan'ın herhangi bir parçasında bir olay gerçekleştiğinde yüreği sızlıyordu" şeklinde konuştu.

Mustafayev'in ailesini bu acılı günlerde yalnız bırakmayanlardan biri de Benelux Kürtleri Federasyonu Başkanı Wezire İşo oldu.

İşo, "Eski Rusya ve Ermenistan Kürtleri çok yurtsever insanlardı. Milletini çok seviyorlardı. Ne zaman Kürdistan'da kötü bir olay yaşanırsa gerçekten çok üzülüyorlardı. Bir araya gelip yardım ediyorlardı, 'Milletimizin başına neden bunlar geldi, ne yapalım' diyerek üzülüyorlardı. Hayatları öylece insanları için çalışmakla geçiyordu" diye konuştu.

Wekil Mustafayev kimdir?

Mustafayev, 1992’de kurulan Laçin Kürt Cumhuriyeti’nin (Kızıl Kürdistan) başına getirildi ancak Kürt Cumhuriyeti aynı yıl dağıldı.

1938’de Özbekistan’ın Semerkant şehrinde doğdu. Stalin tarafından Özbekistan’a sürülen Celali Kürtleri’nden olan Mustafayev 17 yaşında Rus Ordusu’na katıldı.

Tıp eğitimi aldı ancak doktorluk yapmadı. 1955-63 yıllarında Sovyet Kızıl Ordusu’nda görev aldı.  1967’de hukuk fakültesinden mezun oldu.

1992’de kurulan Laçin Kürt Cumhuriyeti’nin başına getirildi ancak aynı yıl yönetim dağıldı.

Mustafayev 2014’te Rûdaw’a verdiği bir röportajında, Kızıl Kürdistan’ı rüyasında gördüğünü ve ona olan umudunu “Bin beşyüz yıl da geçse, Kızıl Kürdistan kurulacaktır” sözleriyle dile getirmişti.

Kızıl Kürdistan

Kızıl Kürdistan, 1923-1929 yılları arasında “Kürdistan Kazası” olarak yarı özerk bir statüye sahip olan ve 1930’lardan sonra illere bölünen bölge olarak tanımlanıyor.

Wekil Mustafayev, 20 Mayıs 1992’de kurulan Laçin Kürt Cumhuriyeti’nin Başkanı olarak görev aldı. Cumhuriyet aynı yıl dağıldı.