Konya’da Kürt aileye saldırı: İstinaf mahkeme kararını bozdu

Konya’nın Meram ilçesinde Kürt aile Dedeoğulları’na yönelik yapılan ilk saldırıya ilişkin mahkeme kararını istinaf bozdu.

Konya’da Kürt aileye saldırı: İstinaf mahkeme kararını bozdu
Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021 tarihinde Keleş ve Çalık aileleri tarafından saldırıya maruz bırakılan Kürt aile Dedeoğulları’nın 7 üyesi, saldırının ardından emniyete başvurarak, can güvenliklerinin olmadığını belirtmelerine rağmen önlemlerin alınmaması sonucunda 30 Temmuz tarihinde Mehmet Altun tarafından katledildi.
 
Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen saldırı davasının 28 Ekim tarihli karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Lütfü ve Ali Keleş tahliye edildi, tüm sanıklara 1 yıl ila 3 yıl arasında hapis ve para cezaları verildi. Sanıkların hepsine haksız tahrik indirimi uygulanırken, konut dokunulmazlığı suçundan hepsine beraat verildi. Söz konusu hükümler Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından incelendi. Mahkeme, bazı hükümlerin bozulmasına karar verdi. Dedeoğulları ailesine yönelik saldırı davasında verilen hükümler yeniden değerlendirilecek.
 
Delil niteliği taşımayan belgelerle hüküm
 
Söz konusu kararda davada yer alan ve yakın akraba olan sanıklar arasında somut olaylarda birbirinin suça iştiraki olup olmadığının değerlendirilmesinde, menfaat çatışması bulunduğundan sanıkların savunmalarının aynı müdafiye yaptırılmasına karar verildi. Aynı kararda, SEGBİS dökümü yapan bilirkişi raporunun tutanağa geçirilmediği, bilirkişi raporunda zabıt kâtibi dışında imza bulunmadığı, bu kapsamda da delil niteliği taşımayan belgeye dayanarak hüküm kurulduğu belirtildi.
 
ATK Raporu hatırlatıldı
 
Dosya kapsamında mahkemenin kabulü ile sanıkların eylemlerinin mağdurlar ile karşılıklı olduğuna hükmedildiği ve yazılı şekilde eksik ceza tayin edildiği, 4’üncü Konya Adlı Tıp Şube Müdürlüğü raporunda mağdur Serap Dedeoğulları’nın yaralanmasında kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir neden olmadığının belirtildiği ancak ATK Başkanlığı 1’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu raporunda Serap Dedeoğulları’nın yaralanmasında yaşamını tehlikeye sokan bir durumun olduğu vurgulandı. Söz konusu raporda hangi nedenler ile hayati tehlike oluştuğunun açıkça yazılmadığı ve tereddüt oluşturması nedeniyle yetersiz rapora dayalı hüküm kurulduğu kaydedildi.
 
Tüm hükümler bozuldu
 
İstinaf, CMK’nin 289\1 maddesi ve 280\1 maddesi gereğince irtibat durumunun gözetilerek Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen tüm hükümlerin bozulmasına, dosyanın karar veren ilk derece mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.