Kubad Talabani: Bağdat’ın talepleri anayasaya aykırı

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, federal Irak hükümetinin taleplerinin anayasaya aykırı olduğunu, Erbil’in ise Bağdat’la olan tüm sorunları çözmek istediğini söyledi.

Kubad Talabani: Bağdat’ın talepleri anayasaya aykırı

Bağdat’la müzakere heyetine başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Irak Ulusal Haber Merkezi’ne verdiği röportajda, Kürdistan Bölgesi’nin, federal hükümetle birlikte anayasal temelde bütün sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu ancak buna karşılık Bağdat’ın da Kürdistan Bölgesi’nin haklarını vermesi gerektiğini belirtti.

“Bölge’nin bütün petrol kaynakları, tek yönetim altında federal hükümete bağlanacak mı?” sorusuna Talabani, “Irak Petrol Bakanı’nın, Kürdistan Bölgesi’nin bütün petrolünün tek yönetim altında federal hükümete bağlanmasıyla ilgili söyledikleri, anayasaya aykırı bir taleptir” yanıtını verdi.

Talabani, Iraklıların, ülkenin orta ve güney bölgesindeki kentlerin içinde bulunduğu durumla ilgili Kürdistan Bölgesi’ni suçladığını belirterek, “Tam tersine… Basra ve diğer kentlerin sorunu, mali haklardan vazgeçmekle çözülecekse Kürdistan vazgeçmeye hazırdır” dedi.

Kubad Talabani başkanlığındaki Bağdat’la müzakere heyetin, Irak hükümeti ve diğer yetkililerle yaptığı çok sayıda görüşmeye rağmen Erbil ile Bağdat henüz 2021 bütçesiyle ilgili anlaşmaya varmış değil. Kürdistan Bölgesi, anlaşmanın anayasal çerçevede olması gerektiğini vurgulamasına rağmen, henüz görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.