Kubad Talabani: Çelişkilerimize rağmen bir arada olmaya alışamadık

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, YNK ile KDP arasında çeşitli konularda çelişki ve farklı görüşlerin olmasının son derece doğal olduğunu belirterek, “Doğal olmayan birlikte müzakere etmemek ve anlaşamamaktır” dedi. Talabani, Irak Cumhurbaşkanlığı, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve Başbakanlık makamlarına da talip olduklarını söyledi.

Kubad Talabani: Çelişkilerimize rağmen bir arada olmaya alışamadık

Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreteri Celal Talabani adını taşıyan Mam Celal Sekreteryası Başkanı Kubad Talabani, Rûdaw TV’de yayınlanan özel söyleşide Senger Abdurrahman’ın sorularını yanıtladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), geçtiğimiz günlerde Süleymaniye’de "yenilenme ve reform" başlığı ile halka açık 4 gün süren bir forum düzenledi. Forum kapsamında partinin politikalarının her alanda gözden geçirilmesi amacıyla 13 ayrı komisyon kurulmasına karar verildi.

Forumun amacına ulaştığını belirten Talabani, YNK kadro, üye ve taraftarlarının bir araya getirerek partinin politikalarını değerlendirdiğini, bu sürecin sonucunda çeşitli görüş ve öneriler alındığını ve YNK yönetimine sunulduğunu söyledi.

Son kongrede partinin yönetim şeklini ve iskeletini tartıştıklarını, ancak politikalarını kapsamlı bir şekilde gözden geçirme fırsatı bulamadıklarını belirten Kubad Talabani, bu anlamda forumun faydalı olduğunu dile getirdi.

Talabani, “Forumda Bafıl Talabani’nin YNK başkanı olarak belirlenmesi dışında ne değişti. Neden genel sekreter değil de başkan deniliyor” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bafıl Talabani zaten YNK Başkanıydı, forumdan önce de sonra da değişen bir şey yok. Forumda böyle bir değişim olmadı. Bu toplantının partinin tüzüğünü ve yapısını değiştirme yetkisi yok.  Başkan olarak isimlendirilmesi ise teknik bir konu. Kongrede eş başkanların parti liderliğine seçilmesine karar verildi. Ancak başkanlardan birinin yetkileri donduruldu. Genel Sekreter konusuna gelince, YNK’nin tek bir Mam Celal’i vardı ve hep öyle kalacak.”

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Süleymaniye ziyareti ve partilerle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından oluşan olumlu atmosferin foruma da yansıdığını dile getiren Talabani, “YNK ve KDP iki farklı parti, iki partinin de farklı geçmişi var. Farklı görüşlere sahip olmamız çok normal ancak anormal olan birlikte oturup bunu müzakere etmemek ve anlaşamamaktır” dedi.

YNK ile KDP arasında Irak Cumhurbaşkanlığı makamı nedeniyle yaşanan çelişkiye de değinen Kubad Talabani, parti olarak adayları Berhem Salih’in cumhurbaşkanı olması için ısrarcı olacaklarını kaydetti.

Kubad Talabani, “Forumda Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı makamları üzerindeki uzlaşı hakkında da konuştunuz. Önümüzdeki dönemde bu makamlar için adayınız olacak mı” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“KDP’li arkadaşlar resmi veya gayri resmi olarak cumhurbaşkanlığı makamının YNK'nin tapulu mülkü olmadığını söylüyor. Ama aynı şekilde Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve başbakanlık makamı da Kürdistan Demokrat Partisi'nin mülkü değil. Bizim bir seçim ve müzakere mekanizmamız var. Makamların belirlenmesi için değişik yollar var. YNK'nin başbakanlık makamını istememesi aslında çok sağlıksız olurdu. YNK başbakanlık görevini alarak Kürdistan halkına en iyi şekilde hizmet etmek ister elbet.”

KDP’nin “YNK hem hükumette yer alıyor hem de muhalefette” şeklindeki eleştirilerine de yanıt veren Kubad Talabani, partisinin geçmiş hükumetler döneminde gerek Başbakanlık ve gerekse de Başbakan Yardımcılığı görevlerini aldığını ve aktif şekilde hükumetin tüm çalışmalarına katıldığını söyledi.

Talabani, “Bizim iç savaş ve iki başlı idare konusunda acı tecrübelerimiz var. Hala çelişkilerimize rağmen bir arada olmaya alışamadık, bir gözümüz hep Bağdat’ta kaldı. Kubad Celel Talabani bu hükumette Başbakan Yardımcısı olduğu için YNK artık diyalog için oturmalı, görüş ve eleştirilerini sunmalı” şeklinde konuştu.  

Kubad Talabani, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin zamanında yapılmasını istediklerini de vurguladı.