Kürdistan Bölgesi iki ateş arasında

İran ordusunda bağlı topçu birliklerinin Güney Kürdistan’a yönelik gerçekleştirdiği top atışlarında 1 sivil hayatını kaybetti, 3 sivil ise yaralandı.

Kürdistan Bölgesi iki ateş arasında

İran ordusunda bağlı topçu birliklerinin Güney Kürdistan’a yönelik gerçekleştirdiği top atışlarında 1 sivil hayatını kaybetti, 3 sivil ise yaralandı.

Kürdistan Bölgesi, PKK'yi gerekçe göstererek PKK'nin üstlendiği bölgelerin yanısıra sivil yerleşim yerlerini de bombalayan Türkiye'nin ardından, bu kez Peşmerge faaliyetlerini bahane eden İran'ın bombalamalarıyla karşı karşıya kaldı.

İran sınır topçu birlikleri Doğu Kürdistanlı (Rojhilat) Peşmergelerin bölgedeki hareketliliğini bahane ederek Güney Kürdistan’ın Erbil kentine bağlı Soran ilçesinin Sidekan nahiyesine bağlı Berbizin, Helgord ve  Kêlaşîn bölgelerini havan ve katyuşalarla yoğun bir şekilde top atışına tuttu.

Kendeşîn, Berdesoran, Binarê Çixê Derê, Gomê Çiledar  köylerinin de hedef alındığı bombardımanda 1 sivil hayatını kaybetti, 3 sivil ise yaralandı. 

Öte yandan Doğu Kürdistan’a sınır olan Baleykati bölgesine de yoğun top atışı gerçekleştirildi.

Rûdaw’a konuşan Sidekan Nahye Müdürü İhsan Çelebi, Berbizin Dağı ve çevresinde bulunan köylerin top atışına tutulduğunu belirtti.

Çelebi, bombardıman sonucu Zeytun Kadir (18) adlı bir kızın hayatını kaybettiğini, Sirwan ve İsmail Kadir adlı iki kardeşinin de ağır yaralandığını aktardı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre İran topçusu bölgede bulunan Dere, Dasiniya, Telan, Beqepuşk ve Dostana köylerini bombalamaya devam ediyor.

Bombardımanın ayrıca ekili arazilere de büyük zarar verdiği belirtiliyor.

Sidekan kasabası başkent Erbil’e 142 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Dün KDP-İ’ye bağlı peşmergeler tarafından İran askeri aracına gerçekleştirilen saldırıda aralarında üst düzey bir subayın da yer aldığı 3 pastar öldürülmüştü.

Kuzey'den Türkiye, Doğu'dan İran

Kürdistan Bölgesi uzun bir süredir PKK varlığını gerekçe gösteren Türk Ordusu'nun PKK'nin üstlendiği bölgeleri bombalamalarına sahne olmaktaydı. Bu bombalamalar ile PKK veTSK arasında yaşanan çatışmaların son zamanlarda yoğun bir şekilde sivil yerleşim birimlerinde mal ve can kaybına sebep olduğu biliniyor. Kırsal bölgedeki köylerin bir çoğu ya boşaltılmak seçeneğiyle karşı karşıya kaldı, ya da burada yaşayanlarda son derece endişeli bir bekleyiş hakim.

Türkiye'nin PKK'nin varlığını gerekçe göstererek kuzeyden gerçekleştirdiği bombardımanlara, İran da bazen Peşmerge varlığını gerekçe göstererek Doğu'dan katılıyor. Kürdistan Bölgesi'nin dört bir yanı düşmanca yaklaşım gösteren devletler ve kendi egemenliğini hiçe sayan Kürt partileriyle çepeçevre kuşatılmışken nasıl bir uzlaşma ortamı yakalayabileceği merak konusu...