Kürdistan Bölgesi’ne yeni bir sınır kapısı daha geliyor

Kürdistan Bölgesi ile İran arasında yeni bir sınır kapısı açılacak.

Kürdistan Bölgesi’ne yeni bir sınır kapısı daha geliyor

Rûdaw'a konuşan Halepçe Vali Yardımcısı Şahin Rıza, Halepçe ile Kirmanşan vilayetlerini birbirine bağlayan Şuşme Sınır Kapısı’nın açılışı için Kürdistan Bölgesi ve İran taraflarının tüm hazırlıkları yaptığını söyledi.

Şahin Rıza, “İran ve tarafımızdan tüm hazırlıklar tamamlandı. Geçişi genişlettik. Herhangi bir sorunla karşılaşmazsak Salı günü geçişlere açılacak” dedi.

Daha önce de açık olan sınır kapısından sadece kamyonların geçişine izin veriyordu.

Irak hükümetinin sınır geçişini henüz onaylamadığını söyleyen Rıza, bu konuda federal hükümetle çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Kürdistan Bölgesi ile İran arasında çok sayıda sınır kapısı var, ancak yalnızca üçü uluslararası olarak tanınıyor. Bunlar Süleymaniye’deki Başmak ve Perwezxan ile Erbil’e bağlı olan Hacı Ümran kapıları.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, geçen hafta Şuşme Sınır Kapısı’nı ziyaret ederek yakında açılacağını söyledi ve projeyi geliştirmek için Bağdat ile temas halinde olduklarını kaydetti. Kubat Talabani o sırada paylaştığı bir Facebook gönderisinde, “Yeni nir kapının açılması Halepçe vilayetindeki ekonomik ve turistik hareketin artmasına yardımcı olacak” demişti.

Geçen Mayıs ayında, Kürdistan Bölgesi'ni Hakkari’ye bağlayan yeni bir sınır kapısı (Hakkari’nin Derecik (Rûbarok) ilçesi ile Erbil’in Soran ilçesi Mergesor kasabası arasında) açılmıştı.

Zaho ile Şırnak arasında yer alan İbrahim Halil Sınır Kapısı (Habur) da Kürdistan Bölgesi’nin en çok kullanılan resmi sınır kapılarının başında geliyor.