KDP-KYB arasındaki anlaşmaya ilişkin ABD’den ilk açıklama!

ABD, dün KDP ile KYB arasında seçimler ve Peşmerge reformu konusunda varılan anlaşmaya ilişkin destek açıklamasında bulundu.

KDP-KYB arasındaki anlaşmaya ilişkin ABD’den ilk açıklama!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile  Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi dün Süleymaniye Dabeşan'da bir araya geldi. Toplantıya KYB adına Genel Başkan  Bafıl Talabani başkanlık ederken partinin üst düzey yöneticileri Kubad Talabani, Şalaw Ali Askeri, Şalaw Kosret Resul ve KYB Yüksek Siyasi Meclisi üyesi Cafer Şeyh Mustafa katıldı.

KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani başkanlığındaki KDP heyetinde ise Hoşyar Zebari, Mahmud Muhammed, Rebwar Yelda ve Ali Hüseyin gibi isimler yer aldı.

Toplantının ardından 5 maddelik ortak bir açıklama yapan taraflar, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından belirlenen tarihlerde yapılması konusunda uzlaştıklarını duyurmuştu.

Taraflar ayrıca Peşmerge güçlerinin birleşmesi ve hükümetin gündemini desteklenmesine vurgu yapmış, “Peşmerge güçlerinin yeniden yapılanma sürecinin devam etmesi kararını aldık” maddesinde anlaşma sağlanmıştı.

Toplantıda beş maddelik bir açıklama metni üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu iki taraf arasında varılan anlaşmaya ilişkin bir açıklama yaptı.

Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi seçimlerinin yapılması, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve reform yapılması konusunda KDP ve KYB arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz.

İki tarafın bir araya gelerek Irak Kürdistanı’nın diğer sorunlarını da müzakere etmesini ve çözüme ulaştırmasını dört gözle bekliyoruz.”